Doorslikbare maagballon steeds vaker ingezet bij obesitas

De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft vorig jaar bij 300 patiënten met obesitas een doorslikbare maagballon geplaatst en denkt in 2020 750 patiënten met deze nieuwe methode te behandelen. De zogenoemde Elipse-maagballon wordt zonder medische ingreep in 20 minuten geplaatst en is bedoeld voor patiënten met obesitas, die nog niet in aanmerking komen voor een maagverkleining. Volgens de Nederlandse Obesitas Kliniek leidt deze behandelmethode gemiddeld tot een gewichtsverlies van 15 kg.

Elipse-maagballon

De plaatsing van de Elipse-maagballon kost slechts circa 20 minuten tijd. De ballon heeft de vorm van een capsule en kan door de patiënt worden doorgeslikt zonder endoscopie. Eenmaal in de maag wordt de ballon gevuld met een vloeistof. Hierdoor zal de ballon de maag vullen, waardoor de patiënt minder eet en gewicht verliest. Na 16 weken loopt de ballon leeg en zal deze via de ontlasting het lichaam verlaten.

Begeleiding door onder meer diëtist

Om de resultaten op de lange termijn te behouden, is naast de maagballon een aangepaste leefstijl van groot belang. De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt daarom in combinatie met deze ingreep een individueel programma aan, gericht op leefstijlverandering. Tijdens de behandeling heeft de patiënt contact met een diëtist, psycholoog en arts die samen met de patiënt een plan opstellen voor blijvende gedragsverandering. Verder beschikt de patiënt over een via bluetooth met de smartphone verbonden weegschaal zodat het effect op het lichaamsgewicht gemakkelijk te delen is met het behandelteam.

Vanaf BMI van 27

Om in aanmerking te komen voor een Elipse-maagballon wordt de patiënt op voorhand gescreend en moet er minimaal aan de onderstaande criteria worden voldaan:
• BMI ≥ 27
• Leeftijd ≥ 18
• Niet zwanger
• Geen operatie gehad aan maag of darmen
• Geen problemen met slikken

Kosten

De Elipse-maagballon wordt momenteel niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten hiervoor bedragen circa € 4.199,-

Bron: Medicalfacts

Gepubliceerd op 20 januari 2020

Door Laura Gerritsma

Reageer op dit artikel

  1. Jose Veen - Roelofs 21 januari 2020 at 12:46 - Reply

    Mensen gaan voor makkelijk en snel. Zelf iets doen aan voeding en beweging is te veel werk. Terwijl er met de juiste begeleiding en het juiste hulpmiddel heel goede resultaten te bereiken zijn als men maar bereid is er de tijd voor de nemen.

    • Beroep: Diëtist
  2. Sara van Grootel 21 januari 2020 at 11:19 - Reply

    Pfft wat een kosten! En dat al bij een BMI van boven de 27. Ik ben blij dat deze behandeling niet vergoed wordt, dat voorkomt hopelijk dat veel mensen voor deze relatief makkelijke oplossing gaan, terwijl ze een licht overgewicht hebben. Vaak is met leefstijlverandering voldoende mogelijk. En wat als de ballon zijn werk heeft gedaan? Grote kans dat iemand weer aankomt in gewicht. En dan?

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.