Diëtisten in het nieuws: Michelle Witting en Elsemiek Smit-Van de Peppel  

In de serie “Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen en op welke wijze. Diëtisten Michelle Witting en Elsemiek Smit-Van de Peppel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) leefden gedurende de maand oktober op medische drinkvoeding om net als hun patiënten te ervaren hoe dat is. Halverwege dit experiment werden ze geïnterviewd door Dagblad van het Noorden en EenVandaag. Ook waren ze bij RTL EditieNL en op de radio bij ‘’Bert op 5’’ op NPO 5 en bij “Het Oor Wil Ook Wat’’ op NPO 2.

Een maand lang drinkvoeding

‘Je weet niet wat het inhoudt om hierop te leven’, krijgen diëtisten vaak te horen van patiënten als ze medische drinkvoeding voorschrijven. Dat is waar, dachten Michelle en Elsemiek van het UMCG. Dus probeerden ze het een maand lang uit. Ze wilden zo ontdekken wat leven op drinkvoeding fysiek met je doet en wat de sociale impact is. Voorafgaand bepaalden ze met behulp van de InBody970 (Bio-elektrische Impedantie Analyse, red.) hoeveel en welke soorten drinkvoeding ze nodig hadden. Naast de drinkvoeding gebruikten ze verder alleen heldere dranken als water, thee, koffie en gezeefde bouillon.  

Nieuwe inzichten

Tijdens het experiment vulden Elsemiek en Michelle elke week een vragenlijst in over hoe ze zich voelden, fysiek en mentaal, om zo de voortgang bij te houden. Al na een paar dagen leverde het hen nieuwe inzichten op. Zo merkte Michelle dat als ze langzaam drinkt, ze eerder een vol gevoel krijgt. Dit advies geeft ze nu mee aan haar patiënten. Elsemiek heeft een andere tip voor patiënten. ‘Mijn tanden plakken best omdat het zo zoet is. Dit is te voorkomen door het met een rietje te drinken’, vertelde ze aan EenVandaag. 

Impact op het sociale leven

Naast de lichamelijke effecten wilden de diëtisten ook ervaren wat de gevolgen van drinkvoeding zijn op het sociale leven. Elsemiek benadrukte in Dagblad van het Noorden: ‘We denken er niet zo vaak over na, maar eten speelt een heel belangrijke rol in het maatschappelijke leven. Hoe voelt het bijvoorbeeld om wel voor je gezin te koken, maar niet mee te kunnen eten? Daar was ik heel benieuwd naar.’ Elsemiek en Michelle erkennen dat het sociale aspect vaak wordt vergeten door diëtisten. Michelle hoort van patiënten bijvoorbeeld wel eens dat ze zich schamen om in het openbaar drinkvoeding te gebruiken. Zelf plande ze tijdens het experiment haar maaltijden tussen afspraken door, want bij anderen aanschuiven tijdens de lunch vindt ze met drinkvoeding toch minder gezellig. Ook merkte ze al snel dat ze geen zin had om de hele tijd uit te leggen waarom ze niet eet.  

Reacties van patiënten

Patiënten en collega’s reageren positief op het experiment. Maar Elsemiek en Michelle hoorden ook wel van patiënten dat hun ervaringen niet helemaal hetzelfde kunnen zijn als van iemand die ziek is en daarbij afhankelijk van drinkvoeding. Dat realiseren de diëtisten zich. Ex-patiënt Jorit die door EenVandaag in hetzelfde interview reageert op de actie van de diëtisten is enthousiast over het experiment. ‘Op deze manier weten zorgverleners beter hoe hun patiënten zich voelen en tegen welke dingen zij aanlopen’, besluit hij.    

Lees hier het hele interview met Michelle en Elsemiek op EenVandaag en in Dagblad van het Noorden. 

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl. 

Gepubliceerd op 27 oktober 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Karin Overbeek 1 november 2023 at 12:34 - Reply

    Prachtig en waardevol experiment, Elsemiek en Michelle!

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.