Diëtisten in het nieuws: Harriët Jager-Wittenaar en Wendy Walrabenstein

In de serie ”Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen en op welke manier. Harriët Jager-Wittenaar is als Lector Clinical Malnutrition and Healthy Ageing verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen. Ze is daarnaast diëtist in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het Dagblad van het Noorden interviewde haar over de belangrijkste tussentijdse resultaten uit het MONDAY-onderzoek. Wendy Walrabenstein is diëtist en leefstijltherapeut bij Walrabenstein Leefstijltherapie. Daarnaast is Wendy promovendus bij het Amsterdam UMC en onderzoeker bij Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie. Libelle benadert haar regelmatig als voedingsdeskundige.  

Harriët Jager Wittenaar in Dagblad van het Noorden

Het MONDAY-onderzoek wordt uitgevoerd door Hanzehogeschool Groningen, voedingsfabrikant Nutricia en bijna 30 diëtistenpraktijken in Nederland. Harriët Jager-Wittenaar vertelde in het Dagblad van het Noorden over de belangrijke tussentijdse resultaten. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de volwassenen die vanwege ondervoeding of risico daarop naar een diëtist is verwezen, er op dat moment veel slechter aan toe is dan gedacht. ‘Van hen bleek 72 procent al daadwerkelijk ondervoed te zijn en de helft was er zo slecht aan toe dat ze in de categorie zwaar ondervoed vielen’, vertelde Harriët aan het dagblad. ‘Dat is een veel groter percentage dan we hadden verwacht.’ Ondervoeding heeft ongelooflijk veel impact. Met dieetadviezen en simpele interventies als eiwitrijke toetjes en andere eiwitrijke producten kan volgens Harriët veel ellende worden voorkomen. Ze stelt dat ondervoeding nog te vaak niet herkend wordt en wijst erop dat meer dan 1 op de 5 patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorg ondervoed is. ‘Iedereen heeft wel iemand in de naaste omgeving die ondervoed is of is geweest.’

Lees hier het hele interview met Harriët. 

Wendy Walrabenstein in Libelle

Libelle vroeg diëtist en wetenschappelijk onderzoeker Wendy Walrabenstein naar haar mening over intermittent fasting (IF). Wendy licht in haar antwoord toe dat er weinig studies zijn die mogelijke risico’s van IF hebben onderzocht. Ook is er geen garantie dat je afvalt, als dat de reden is waarom iemand het dieet wil proberen. Dit hangt ook af van de invulling die je aan het dieet geeft. Wel kan vasten bijdragen aan de gezondheid. En vasten helpt ook bij het verminderen van reumaklachten. ‘Eet je een paar dagen nauwelijks, dan maakt je lichaam – net zoals bij het keto-dieet - de metabole switch van suiker- naar vetverbranding’, aldus Wendy. ‘IF is niet voor iedereen weggelegd’, waarschuwt ze. ’Voor de meeste mensen is het al een grote uitdaging om geen tussendoortjes te eten. Als je gezond en voldoende eet, zijn tussendoortjes onnodig om de tijd tussen maaltijden te overbruggen.’ Mensen die gewicht willen verliezen adviseert ze te beginnen met 3 gezonde maaltijden per dag en te eten tot je verzadigd bent, om vervolgens te kijken wat dit met je gewicht doet.

Lees hier het artikel met Wendy.

Meer diëtisten in de media! 

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl. 

Gepubliceerd op 2 mei 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.