De Dag van de Diëtist: Cora Jonkers 

Dit is de dag van Cora Jonkers. Ze werkt al ruim 40 jaar als diëtist in het Amsterdam UMC bij het voedingsteam, wat nu het darmfalenteam heet. Haar werk heeft ze altijd gecombineerd met veel nevenactiviteiten. Zo was ze onder meer secretaris en voorzitter van de NVD, secretaris van het Nederlands voedingsteam overleg, secretaris van NESPEN en zat ze in het bestuur van ESPEN.

Mijn werkdag begon…

Met een kop koffie (netjes in een kopje, geen disposable beker), nadat ik zoals iedere werkdag naar mijn werk ben gefietst. Meestal heb ik ’s ochtends overleg, zoals een multidisciplinair overleg (MDO), de voedingsvisite of een stand up. Ik kijk welke patiënten zijn opgenomen en we verdelen met collega’s wie welke werkzaamheden gaat doen deze dag. Vandaag is het maandagochtend en dan maak ik ook even tijd om bij te praten met de collega’s over het weekeinde, maar ook wat er is gebeurd in mijn afwezigheid (ik was voor deze werkweek naar het ESPEN congres in Lyon).

Mijn werkplek is…

In onze kantoortuin. Ik heb een vaste plek, sinds kort met hoog-laag bureau. Maar ook zit ik op de polikliniek om onze kinderen en volwassenen met TPV (totale parenterale voeding) te zien. Verder kom ik regelmatig op de verpleegafdelingen als een van onze patiënten opgenomen is. Vergaderen doen we in interactieve ruimtes. Als iemand niet aanwezig is, kan er ook via Teams aangesloten worden.

Mijn agenda voor deze dag bestaat uit…

Verschillende dingen. Ik werk 3 dagen per week en op deze maandag beginnen we met de voedingsvisite waarbij multidisciplinair (collega diëtisten, artsen, verpleegkundigen, PA’s, apotheker) klinisch opgenomen patiënten besproken worden. Aansluitend is er het MDO over onze patiënten met darmfalen. Gedurende de week zetten wij patiënten op de bespreeklijst middels de SBAR (Situation, Background, Assessment, Recommendation) methode, waardoor de vraagstelling voor iedereen duidelijk is en efficiënt gehandeld kan worden. Van het MDO-overleg wordt verslag gelegd in het dossier van de patiënt. Na deze overlegmomenten ga ik terug naar kantoor voor het telefonisch spreekuur van 10 tot 12 uur. Vragen van patiënten, thuiszorg verpleegkundigen, collega’s uit andere ziekenhuizen en huisartsen beantwoord ik waar mogelijk of stuur ik door naar mijn collega’s. Na de gezamenlijke lunch op kantoor is het tijd voor de 2-wekelijkse kinderpoli. Hier zie ik met de MDL-arts, verpleegkundig specialist in opleiding, collega kinderdiëtist en arts-onderzoeker eens per half jaar onze kinderen die afhankelijk zijn van TPV. Als diëtisten doen we nutritional assessment, we kijken naar de samenstelling van de TPV en geven advies over orale of sondevoeding en praktische zaken gerelateerd aan het geven van klinische voeding. Na de poli is er tijd voor uitwerken van de gegevens en het afstemmen over de poli van de volgende week. ’s Avonds thuis heb ik nog een Teams- overleg met een Belgische collega om de interactieve casuïstiek vorm te geven die wij tijdens het AFTER ESPEN (6 oktober in Den Bosch) zullen presenteren namens NESPEN en VVKVM (Vlaamse vereniging voor klinische voeding en metabolisme). Erg leuk om zo internationaal samen te werken.

Het leuke/uitdagende aan mijn werk vind ik...

Dat ik nog steeds in mijn werk word uitgedaagd omdat geen dag hetzelfde is. Het leukste vind ik het contact met de patiënten die ik al jaren ken en die afhankelijk zijn van TPV. Hierdoor weet je veel van deze mensen en kun je ze net iets meer geven dan gewoon een advies. Verder vind ik het een uitdaging om nieuwe collega’s te betrekken en de kennis en kunde die ik in de afgelopen jaren verzameld heb te delen.

Vandaag werd ik verrast door…

Een jongen van 13 jaar die op onze TPV-poli kwam. Onze kinderarts wilde graag met de moeder een en ander bespreken en we hadden van tevoren afgesproken dat ik met deze jongen zijn voeding zou bespreken en nutritional assessment metingen zou doen. Deze jongen is meestal erg verlegen, maar we hadden een prima gesprek. Het bleek dat hij goed had opgelet de vorige keer, want zijn inname was positief veranderd. Hij zei ook dat hij merkte dat de verandering van voedingspatroon effect had op zijn ontlasting (verminderen van vet, suikers, extra zout toevoegen ivm short bowel).

Terugkijkend op deze dag…

Realiseer ik me dat werken in het darmfalenteam van het Amsterdam UMC mij nog steeds uitdaagt. Dit komt door fijne collega’s en een prettige werkomgeving.

Meedoen?

Wil je ook meedoen met de rubriek “De Dag van de Diëtist”? Leuk! Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl en we sturen je de inzendinstructies.  

Gepubliceerd op 9 oktober 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Gerja van Hunen 27 oktober 2023 at 00:08 - Reply

    Leuk te lezen Cora. Ik denk nog regelmatig terug aan mijn geweldige stagetijd bij jullie in het AMC in 1984 waarbij ik stage gelopen heb onder jouw begeleiding en van enkele collega’s zoals Niki. Toen ook de officiële opening van het AMC meegemaakt door koningin Beatrix. We treffen elkaar soms zoals op de diëtistendagen en dan is het altijd weer leuk je te spreken. Nog veel werkplezier gewenst van je collega uit de 1e lijn!

    • Beroep - Diëtist
  2. Anne Wipkink 11 oktober 2023 at 09:51 - Reply

    Goedemorgen Cora,

    Wat een opgewekt verhaal heb je ons gegeven. Zo te horen zit je daar goed op je plaats. Je zult zeker een opgewekte en deskundige diëtist zijn die deze patiënten helpt met een scala van voedingsproblemen.

    Tot ziens je oud collega Anne Wipkink

    • Beroep - Diëtist
  3. Wanda Kuin 11 oktober 2023 at 08:43 - Reply

    Leuk om je hier te zien Cora, beetje heimwee als ik dit lees haha!

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Verpleegkundig specialist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.