Daling voedselverspilling stagneert

Sinds 2015 is de hoeveelheid voedsel die Nederlanders weggooien met 23 procent verminderd. Toch wordt nog ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild. Om de gemaakte doelstellingen te behalen en voedselverspilling in 2030 te halveren zijn extra maatregelen nodig, schrijft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Jaarlijks 33 kilo voedsel in de kliko

De brief bevat nieuwe cijfers over voedselverspilling bij consumenten thuis en in de hele voedselketen. Daarnaast is een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) toegevoegd met adviezen over aanvullende maatregelen. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat Nederlanders vorig jaar gemiddeld per persoon ruim 33 kilo aan voedsel weggooiden. Dat is bijna een kilo minder dan bij de vorige meting in 2019. De daling stagneert wel, bij de vorige meting was de verspilling bijna 7 kilo per persoon minder geworden. In vergelijking met 2019 worden brood, deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.   

Initiatieven tegen verspilling

In de hele voedselketen, van landbouw tot consument, is nog veel winst te behalen bij de bestrijding van voedselverspilling. Het ministerie werkt samen met het  Voedingscentrum en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan het tegengaan van verspilling. Adema benoemt in zijn brief een aantal veelbelovende initiatieven in de industrie. Als voorbeeld geeft hij dat in Nederland dagelijks 700.000 broden te veel gebakken worden, waarbij 8 procent van het overtollige brood van supermarkten inmiddels wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer. 

Winst

In 2030 moet de verspilling zijn gehalveerd ten opzichte van 2015. In 2030 zou dan jaarlijks maximaal 21,6 kilo eten per persoon mogen worden weggegooid. Deze halvering van verspilling levert enorme winst op. Zo kunnen 2,7 miljoen mensen een jaar eten van het voedsel dat niet wordt verspild en zorgt het voor een reductie aan broeikasgassen van 2 tot 3 megaton. Om de doelstelling voor voedselverspilling te halen, zijn naast het voortzetten van de huidige aanpak ook aanvullende maatregelen nodig, concludeert de WUR in het onderzoek. Over deze aanvullende maatregelen zal later dit jaar een besluit worden genomen.  

Bron: Rijksoverheid 

Gepubliceerd op 1 mei 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.