Casestudies: ketogeen eten tegen anorexia nervosa

Een streng ketogeen dieet adviseren bij anorexia nervosa (AN): het lijkt volledig contra-intuïtief. Toch laten 3 case-studies, gepubliceerd in Journal of Insulin Resistance, zien dat patiënten door het dieet langdurig in remissie gaan.

Ketogeen en dierlijk

Voor het artikel werden 3 patiënten geïnterviewd. Zij zijn 1 tot 5 jaar geleden – op eigen initiatief – gestart met een ketogeen, hoogvet dieet met veel dierlijke producten. Bij de start van het dieet hadden deze patiënten een BMI van 10,7, van 13,0 en van 11,8. Ze kwamen elk meer dan 20 kilo aan, maar rapporteren vooral minder stress, minder preoccupatie met voeding en een verbeterde kwaliteit van leven. De cases zijn zeer het lezen waard. De patiënten hebben alle 3 een langdurige geschiedenis van AN. Hun verhalen zijn schrijnend, en het herstel na het starten met het ketogeen dieet is opmerkelijk.

Focus op gewichtstoename

De auteurs claimen dat AN een metabool-psychiatrisch ziektebeeld is. Het voedingsadvies bij AN is nu vooral gericht op gewichtstoename en meestal wordt daarvoor een standaard voedingspatroon geadviseerd. Soms worden volgens de auteurs zelfs extra suikerrijke producten of snacks aangeraden om maar snel in gewicht toe te nemen. Voor het ketogeen dieet zijn in de literatuur al positieve effecten beschreven op psychiatrische aandoeningen zoals depressie, boulimia nervosa en schizofrenie. Deze 3 cases laten zien dat dit mogelijk ook geldt voor AN.

Discussie

Deze cases zijn een eerste aanwijzing dat een ketogeen dieet een positief effect heeft op het brein van mensen met anorexia nervosa. Mogelijke verklaringen zijn het verbeteren van de neurotransmitters, het verminderen van laaggradige ontstekingen, het verbeteren van het microbioom en de insulinegevoeligheid. Hoe dit alles effect heeft op het brein is nog niet duidelijk. Volgens de auteurs zijn mensen met eetstoornissen verder vaak gevoeliger voor suiker(verslaving) en hebben ze vaker last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ook daarbij kan het ketogeen dieet mogelijk een positief effect hebben. Uit deze case-studies rijzen interessante vragen over de werking, haalbaarheid en mechanismen in het brein. Verder onderzoek is zeker nodig en wenselijk, aldus de auteurs.

Bron: Journal of Insulin Resistance

Gepubliceerd op 3 juli 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Jitske de Boer 3 januari 2024 at 14:11 - Reply

    Ik merk dat bij veel chronische ziektebeelden, ook psychiatrische , en de zogenaamde ALK aandoeningen, heel vaak ook maagdarm problematiek aan de hand is. Meestal op grond van een Voedselintolerantie, Lactose, Tarwe , gluten e.a. Ik zie na voedingsaanpassingen , en ontgiften van de afvalstoffen (onverteerde voedseldeeltjes-stapeling) verbeteringen van PDS o.a. en de chronische klachten. Altijd adviseer ik goede vetten omega3, roomboter, plantaardige; dat alleen al geeft meer verzadiging en voldaan gevoel zoniet geluksgevoel en beter inslapen. Dus ik sta niet verbaasd dat het bij AN ook zo kan werken.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Orthomoleculair Geneeskundige/diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.