Bijna kwart van de mensen heeft slaapproblemen

Van alle Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft 24 procent last van slaapproblemen. Dat komt neer op zo’n 2,9 miljoen mensen. Bij mensen die arbeidsongeschikt zijn, ligt dit percentage met 58 procent ruim hoger. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête van het CBS.

Beperkingen door slaapgebrek

Van de slechte slapers geven gemiddeld 4 op de 10 mensen aan dat het slaapgebrek ze belemmert bij het dagelijks functioneren. Zij hebben last van bijvoorbeeld een verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Bij mensen die arbeidsongeschikt zijn, geldt dit voor het dubbele aantal mensen: 8 op de 10 voelt zich beperkt door het slaapgebrek.

Invloed van gezondheid

Vooral problemen met de geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn blijken samen te hangen met slaapproblemen. Deze 3 factoren komen vaker voor bij mensen die arbeidsongeschikt zijn, maar ook als hiervoor werd gecorrigeerd in het onderzoek bleef de relatie tussen slaapproblemen en arbeidsongeschiktheid in stand. Of de 3 factoren oorzaak of gevolg zijn van de slaapproblemen, kon het CBS in dit onderzoek niet vaststellen.

Gezondheidsenquête

In de Gezondheidsenquête, die sinds 1981 wordt afgenomen, werd in 2017 voor het eerst naar slaap gevraagd. Deelnemers aan de enquête kregen de vraag of ze in de voorafgaande 2 weken problemen met slapen hadden. In 2017 rapporteerde 21 procent van de mensen slaapproblemen te hebben, een verschil van 3 procentpunt vergeleken met 2018. Of er sprake is van een toename in het aantal mensen met slaapproblemen is nog niet vast te stellen. ‘Bij veel maatschappelijke cijfers zie je fluctuaties en ook al zijn die soms statistisch significant, dat wil nog niet zeggen dat er een doorgaande lijn is. Dat we alsmaar minder goed slapen, durf ik niet te zeggen. We hebben over een langere tijdspanne gegevens nodig’, vertelt CBS-onderzoeker Tanja Traag in de Volkskrant.

Bron: CBS

Gepubliceerd op 27 augustus 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.