Be-My-Coach ondersteunt kinderen met overgewicht bij leefstijlverbetering

Het project “Be-My-Coach” wil een bijdrage leveren aan het terugdringen van overgewicht en obesitas bij kinderen (4 tot 18 jaar), door kinderen en hun gezin actief te betrekken bij besluitvorming over behandelmogelijkheden en leefstijlverbetering. Initiatiefnemers van het project zijn Ziekenhuis Gelderse Vallei, MUMC+, Mediquest en zorgverleners uit de eerstelijn.  

Samen beslissen

Een van de doelen van het project Be-My-Coach is het vergroten van de eigen regie van kinderen. Dit gebeurt door relevante en betrouwbare informatie over de behandelmogelijkheden en leefstijlverbetering op het juiste moment aan kinderen (en hun gezin) beschikbaar te stellen via een e-Health-app. De communicatie is op een voor kinderen aansprekende en begrijpelijke manier. Hierdoor gaan zij goed geïnformeerd de gesprekken in en kunnen zij samen met ouders/verzorgers of behandelaars beslissen over de meest passende zorg en leefstijlaanpassing. Daarnaast is het mogelijk om via de app laagdrempelig te communiceren met zorgprofessionals. 

Betrekken van de hele keten

‘Goede voeding, voldoende bewegen en goed slapen zijn belangrijke voorwaarden voor een goede gezondheid’ zegt een van de initiatiefnemers van Be-My-Coach dr. Arieke Janse, kinderarts-klinisch epidemioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Met Be-My-Coach willen we de zorg voor kinderen met overgewicht verder uitbreiden. Zorg waarbij de hele keten is betrokken is essentieel. Door zowel kind, gezin als zorgverleners goed te informeren, willen we onze zorg naar een hoger niveau tillen en stappen zetten in samen beslissen.’ 

Subsidie 

Be-My-Coach is een project van MUMC+, Ziekenhuis Gelderse Vallei en een consortium van zorgpartijen in regio Gelderse Vallei, onder leiding van Mura Zorgadvies. Het project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland met subsidie uit de subsidieregeling “Leren gebruiken van Uitkomstinformatie voor Samen beslissen”. Het Zorginstituut voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van VWS. 

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei 

Gepubliceerd op 15 juli 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.