Amsterdam UMC start project Pitstop voeding en beweging

Om de samenwerking tussen diëtist en fysiotherapeut te versterken, is het Amsterdam UMC gestart met het project Pitstop Voeding & Beweging. Door dit project hoopt men dat patiënten minder spiermassa en spierkracht verliezen tijdens een ziekenhuisopname. 

Pitstop

De QI Academy (Quality Improvement Academy van Amsterdam UMC) implementeerde de afgelopen maanden het project Pitstop Voeding & Beweging op de afdeling Interne geneeskunde van het UMC. Snel en fors spiermassaverlies van patiënten in het ziekenhuis komt veel voor, met name bij patiënten ouder dan 65 jaar. Tijdens opname kan dit spierverlies oplopen tot wel 1 kilo per week. Het is vaak niet haalbaar om dit verlies te herstellen, omdat daarvoor een lange intensieve revalidatie nodig is. Een ziekenhuisopname kan hierdoor resulteren in blijvende verslechtering van de spiermassa en spierkracht en daarmee de functionaliteit. Project Pitstop staat voor een goede multidisciplinaire samenwerking tussen diëtetiek en fysiotherapie, waarbij de patiënt centraal staat.  

Onnodig spiermassaverlies

Het project Pitstop Voeding & Beweging bestaat uit een projectteam van diëtisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en facilitair medewerkers in samenwerking met de QI Academy werkgroep. Uit de nulmeting bleek dat de veelal oudere patiënten op de afdeling Interne geneeskunde (40 tot 70 procent was ouder dan 65 jaar) onvoldoende bewogen en onvoldoende eiwitinname hadden. Ook was er geen geïntegreerde voedings- en beweegbehandeling, wat leidde tot onnodig spiermassaverlies. Project Pitstop streeft ernaar dat het zorgteam bij minimaal 90 procent van de patiënten (opgenomen op de afdeling Interne geneeskunde en ouder dan 65 jaar) tijdig en gelijktijdig de juiste interventies inzet. Dit draagt bij aan het behouden van spiermassa en conditie tijdens de klinische opname.  

Meer samenwerking

Binnen project Pitstop bespreken de diëtist en fysiotherapeut nu voortaan 2 keer per week alle patiënten van 65 jaar en ouder opgenomen op afdeling Interne geneeskunde. Het projectteam verzorgt klinische lessen om verpleegkundigen van de betreffende afdeling bij te scholen over het belang van goed eten en bewegen. Ook de voedingsassistent is meer betrokken in de begeleiding. Voedingsassistent en fysiotherapeut werken meer samen, zodat de patiënt na ieder beweegmoment een eiwitrijk product krijgt aangeboden. Alle oudere patiënten ontvangen voortaan een folder over goed eten en bewegen in het ziekenhuis.  

Leren van elkaar

De evaluaties tot nu toe zijn positief: de disciplines merken onderling kortere lijnen en een betere uitwisseling van kennis. Men wil nu Project Pitstop optimaliseren en op alle risicoafdelingen van het Amsterdam UMC implementeren. Plannen voor een vervolgtraject bestaan bijvoorbeeld uit het ontwikkelen van meer lessen voor zorgpersoneel en het aansluiten bij transferoverleg, zodat de eet- en beweegbehandeling ook na de opname kan worden voortgezet. Uiteindelijk wil men een toolkit ontwikkelen die in ieder ziekenhuis gebruikt kan worden. 

Bron: Voeding en Beweging Nu  

Gepubliceerd op 13 september 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.