Boeken
Recensies van boeken over gezondheid, ziekte en alle andere aspecten van de beroepsuitoefening.
Recensie: Verdikkeme!
Een eetbaar boek over ondergewicht: je moet maar op het idee komen. En dat is precies wat ervaringsdeskundige Kris de Prins deed. Met “Verdikkeme!” wil hij meer aandacht en begrip kweken voor ondergewicht, een onderschat [...]
Recensie: Wat onze darmen ons vertellen
Er zijn al veel boeken geschreven over de belangrijke rol van de darmen bij de gezondheid. Toch is “Wat onze darmen ons vertellen” van de Vlaamse maagdarmspecialist prof. dr. Danny de Looze een aanrader. Dit [...]
Recensie: Brain Energy
Psychiater en Harvard-onderzoeker Christopher Palmer schreef een boek over de metabole oorzaken en behandeling van psychische aandoeningen. Een pleidooi voor meer aandacht voor de stofwisseling in de hersenen, met een glansrol voor de mitochondriën. Revolutionair? [...]
Recensie: Het ritme van eten
Diëtist Elly Kaldenberg is gespecialiseerd in voeding in relatie tot het bioritme. Samen met voedingswetenschapper Gerda Pot (werkzaam bij Alliantie Voeding in de Zorg) schreef ze “Het ritme van eten”, een praktisch boek waarin je [...]
Recensie: Patronen doorbreken en Doorbreek je patronen in vijf stappen
Recent verscheen de tweede geactualiseerde editie van “Patronen doorbreken” van Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer. Daarbij passend is het nieuwe boek “Doorbreek je patronen in vijf stappen” van klinisch psycholoog Hannie van [...]
Recensie: Verbeterd recept – waarom je te veel ultrabewerkt voedsel eet
De Vlaamse journalist Eva Kestemont at een maand lang geen fabrieksvoedsel. Het experiment leidde tot een boek met mooie overpeinzingen over voeding en dan met name over ultrabewerkt voedsel. Wat is de invloed van deze [...]
Recensie: Je moet niks
Psycholoog Heidi Stiegelis schreef een praktisch en toegankelijk consumentenboek over gedragsverandering bij leefstijl. ACT Psycholoog Heidi Stiegelis heeft een eigen praktijk en geeft trainingen aan gezondheidsprofessionals in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dat is een [...]
Recensie: Leerboek voeding
Tijdens een druk bezocht symposium op 9 juni in Amsterdam UMC is het “Leerboek voeding” gelanceerd. Dit omvangrijke en complete naslagwerk kan artsen, diëtisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en studenten helpen om kennis over voeding toe te [...]
Recensie: De Voedingswaardewijzer
Een overzichtelijke gids met een gedetailleerde weergave van voedingswaarden van meer dan 800 voedingsmiddelen. Deze ondertitel geeft een treffende samenvatting van de inhoud van het boek “De Voedingswaardewijzer” van voedingskundige Juglen Zwaan. De visuele presentatie [...]
Recensie: Eat to Beat Cholesterol
In de reeks "Eat to Beat" wordt per gezondheidsprobleem antwoord gegeven op vragen over voeding die met dat probleem te maken kunnen hebben. Eerder verschenen “Eat to Beat Hoofdpijn en migraine” en “Eat to Beat [...]
Recensie: Leefstijlgeneeskunde in de praktijk
Ken je het “Handboek leefstijlgeneeskunde”? Bijna 3 jaar later is er nu een vervolg van dezelfde uitgever: “Leefstijlgeneeskunde in de praktijk, praktische handleiding voor de zorgprofessional”. Dit boek biedt een mooi en compleet overzicht van [...]
Recensie: 6×6 dieet®, in 3 fases naar een gezonde leefstijl
Met een energiebeperkt diabetesdieet zagen diëtisten Wilma Bouwman en Alie Lourens te weinig resultaat. Om insulineresistentie te doorbreken bleek een dieet met 6 gram koolhydraten per eetmoment effectief. Ze bundelden hun kennis en ervaring in [...]