Alles over melk

Dit affiche stamt uit 1941. Het beeld van het affiche stond in die tijd ook buiten bij de aankondiging van de gaarkeuken in Heerlen. Dit soort keukens waren er vanaf najaar 1940 verdeeld over het hele land in 140 steden. De samenstelling van het menu was in handen van het Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad. Dit staat te lezen in het boek “Alles over melk”. Dit kloeke en mooi geïllustreerde boek is het eerste overzichtswerk over de bijna 150 jaar oude Nederlandse zuivelindustrie.

De auteurs beschrijven hoe veehouders zich aaneensloten in coöperaties die in de loop der jaren uitgroeien tot internationale concerns. Het boek gaat over de pioniers in Vlaardingen, Leeuwarden en Tungelroy en de strijd voor hygiëne en kwaliteit. Maar ook over melkrantsoenering in tijden van schaarste, boterbergen en melkplassen. Verder passeert ook de zuivelreclame met onder andere Joris Driepinter en Frau Antje, uitgebreid de revue. Een bijzonder boek voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van zuivel in ons land.

Alles over melk, Geschiedenis van de Nederlandse Zuivelindustrie, Pim Reinders en Aad Vernooij, WBOOKS, ISBN 9789066300897, 288 pagina’s, € 29,95

Gepubliceerd op 19 juni 2013

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.