Nieuw leefstijlprogramma “Bij de kwekerij”

Het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) is een pilot gestart van het leefstijlprogramma “Bij de kwekerij”. In dit programma gaan mensen met diabetes type 2 samen tuinieren, koken en bewegen. Bij alle activiteiten is “peer coaching” het uitgangspunt: de groep coacht en motiveert elkaar, zonder hulp van een (zorg)professional.

Ecotuin

De pilot wordt uitgevoerd bij kwekerij de Ecotuin in Leiden. Daar zijn alle benodigde faciliteiten aanwezig, zoals een ecologische moestuin, een groene omgeving om buiten te bewegen en een professionele keuken om samen te leren gezonder te koken. De deelnemers komen op verschillende dagen in de week bijeen om workshops te volgen, samen te bewegen, groenten te oogsten in de tuin en te koken. Deelnemers zijn onder meer afkomstig van het LUMC, van huisartsenpraktijken uit de omgeving en van reïntegratiebedrijf DZB Leiden. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Naar een effectief leefstijlprogramma

Het project is een samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing, DZB Leiden en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Het doel is om te komen tot een bewezen effectief leefstijlprogramma dat op eigen benen kan staan. In het programma wordt een aantal succesvolle initiatieven gecombineerd, zoals de online community van mensen met diabetes type 2 van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en Vitality Club (een beweegclub voor buurtbewoners van 50-plus). De afdeling Diëtetiek en de centrale keuken van het LUMC organiseren diverse workshops over gezonde voeding. In het voorjaar van 2022 starten het LUMC en Leyden Academy een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het leefstijlprogramma. Dit onderzoek heeft een looptijd van 2 jaar.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 12 oktober 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.