FODMAP-beperkt dieet gunstig bij Crohn en colitis ulcerosa

Het FODMAP-beperkte dieet blijkt niet alleen darmklachten te verminderen bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ook mensen met ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen baat hebben bij dit dieet. Dat blijkt uit een studie van Britse en Franse onderzoekers.

Eerste RCT

In een gerandomiseerd klinische studie bekeken de onderzoekers of een dieet laag in FODMAPs verlichting geeft bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (Inflammatory Bowel Disease, IBD). Een groep van 52 patiënten werd geïncludeerd. Gedurende 4 weken volgden 27 mensen het FODMAP-beperkte dieet. De rest van de patiënten (n=25) kreeg een controle-dieet. Alle patiënten kregen begeleiding van een diëtist.

Effectief bij de helft van de patiënten

Na 4 weken rapporteerden 14 van de 27 mensen (52 procent) met het FODMAP-beperkte dieet een significante verbetering in de symptomen. In de controlegroep waren dit 4 van de 25 mensen (16 procent). Ook hadden de mensen in de FODMAP-beperkte groep een significant hogere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven dan de mensen in de controlegroep.

Geen veranderingen in microbioom

Bij PDS zijn gunstige veranderingen in de samenstelling van het microbioom gevonden door het volgen van het FODMAP-beperkte dieet. Omdat de onderzoekers wilden weten of dit ook bij de mensen met IBD gebeurde, werd de ontlasting van de deelnemers onderzocht. Hoewel er wel veranderingen waren te zien in de samenstelling van de darmbacteriën bij het FODMAP-beperkte dieet, waren die verschillen tussen de groepen niet significant. Ook waren er geen verschillen in ontstekingsmarkers in het bloed te zien.

Lange termijn onduidelijk

‘We zien dat een FODMAP-beperkt dieet van 4 weken onder begeleiding van een diëtist en intensieve opvolging van de patiënten veilig en effectief is bij de aanpak van aanhoudende darmklachten bij mensen met IBD. Maar we moeten voorzichtig zijn met het gebruik op langere termijn’, schrijven de auteurs. ‘In de praktijk wordt een FODMAP-beperkt dieet opgevolgd door een fase van geleidelijke herintroductie. We gaan nu onderzoeken wat de effecten hiervan zijn op de darmen’, vertelt onderzoeker Selina Cox van het King’s College London.

Bron: Gastroenterology

Gepubliceerd op 13 januari 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Tonny Mulder 14 januari 2020 at 12:55 - Reply

    Hopelijk komt er een keer een onderzoek waarbij mensen met PDS, Crohn en Colitis Ulcerosa rauw gefermenteerde volle zuivel krijgen. Zuivel die minimaal 24 uur gefermenteerd is. Ik durf nu al met zekerheid te zeggen dat de resultaten opzienbarend zullen zijn. Ik durf dit te zeggen omdat wij wekelijks verhalen van klanten horen die ook met deze ziekten kampen en een enorme verbetering in hun gezondheid ervaren.

    31 december werd er ook een artikel over de promotie van Suzanne Abbing gepubliceerd in de nieuwsbrief die over de voordelen van rauwe melk ging. Rauwe melk beschermt tegen allergieën en astma. Vaak wordt juist zuivel afgeraden door diëtisten bij meerdere aandoeningen. Hopelijk mag deze publicatie er toe leiden dat er anders naar zuivel gekeken wordt en dan in het bijzonder rauwe melk. Rauwe melk mag niet in Nederland verkocht worden maar rauw gefermenteerde zuivel wel.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Producent van rauwmelkse zuivel.
  2. Noteboom 14 januari 2020 at 09:22 - Reply

    IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease en niet voor Irritable Bowel Disease zoals hierboven onder het kopje RCT vermeld staat. Dat laatste is hetzelfde als PDS

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Physician Assistant
    • Marjolein Streur 14 januari 2020 at 13:46

      Aangepast. Dank!

      • Beroep: -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.