Diëtist in het nieuws: Mahsa Jafari

In de serie “Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen en op welke wijze. Mahsa Jafari is zelfstandig gevestigd diëtist en gespecialiseerd in voedingsadviezen bij rouw. Ze werd geïnterviewd voor het magazine van uitvaartverzekeraar Dela.

Voeding en rouw

Mahsa deed voor haar afstuderen aan de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar het eetgedrag van nabestaanden. Ze vertelt daarover in het interview. Rouw is een van de grootste stressoren in het leven. Het geeft langdurige psychologische stress, dat ook invloed heeft op het lichaam. Mensen in de rouw hebben vaak een verandering in eetlust: zowel een verminderde eetlust als een toename komt voor. Bij een grotere eetlust draait het vooral om calorierijk, vetrijk of zoet voedsel, als afleiding van het verdriet.

Eigen ervaring

Mahsa is niet voor niets geïnteresseerd in het onderwerp rouw: op haar 18e verloor ze haar broer van 21 aan een hartstilstand. In het artikel voor Dela Magazine zegt Mahsa: ‘Pas toen ik Voeding en Diëtetiek ging studeren, ontdekte ik dat er veel gezondheidsrisico’s kleven aan rouw. Rouw kan je immuunsysteem verzwakken, leiden tot een hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhogen.’ Veel geestelijke gezondheidsproblemen bij rouw kunnen worden verbeterd door fysieke activiteit en goede zelfzorg, aldus Mahsa. ‘Het verbeteren van eetgewoonten kan nabestaanden een prettig gevoel van controle geven, in een tijd van weinig emotionele controle. Je hebt namelijk geen invloed op wat er is gebeurd, maar wel invloed op wat je eet.’ Meer over voeding en rouw vind je op de website van Mahsa Jafari.

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Gepubliceerd op 18 september 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Suzan Nieman 19 september 2023 at 10:05 - Reply

    Gek dat ik mij dit nooit heb gerealiseerd. Wat mooi dat Mahsa zich hierin heeft gespecialiseerd.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.