Nieuws

 

Het vrouwenhart
26 mei

Het vrouwenhart

In dit boek geeft cardioloog Janneke Wittekoek tekst en uitleg over de toenemende hart- en vaatziekten bij vrouwen. De oplossing ligt in het aanpassen van de leefstijl, aldus Wittekoek. Maar dat betekent niet dat er een diëtist...lees verder...


Aseem Malhotra
25 mei

‘Er is geen verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten’

Dr. Aseem Malhotra, een Britse cardioloog, schrijft in een editorial in BMJ Sports Medicine dat verzadigd vet geen effect heeft op de vervetting van de bloedvaten. Volgens Malhotra zijn hart- en vaatziekten het effect van een...lees verder...


24 mei

Elke zwangere heeft gewichtsbegeleiding nodig

Vrouwen moeten tijdens de zwangerschap meer begeleiding krijgen voor een gezonde gewichtstoename, ongeacht hun BMI. Daarbij moet de focus vooral op beweging liggen, want dat kan teveel aankomen voorkomen. Dat zegt promovendus...lees verder...


23 mei

Training is onmisbaar bij afvallen ouderen

Een afslankdieet in combinatie met krachttraining en conditietraining voorkomt verlies van spierkracht en botmassa bij obese ouderen. Dat blijkt uit een klinische studie onder 160 obese ouderen, waarbij de effectiviteit van...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.
22 mei

Gezocht: zorgverzekeraar met ballen

Ik ben een luie consument. Zo iemand waar energieleveranciers, internetproviders, telefoonaanbieders, verzekeraars en zorgverzekeraars dol op zijn. Zo iemand die nooit evalueert, voorwaarden bekijkt, prijsvergelijkingen doet en...lees verder...


Richtlijn inname cafeïne door kinderen
19 mei

Nieuwe richtlijn inname cafeïne door kinderen

Het Voedingscentrum adviseert maximaal 1 drank met veel cafeïne per dag voor jongeren tussen 13 en 18 jaar. Dit naar aanleiding van berichten dat een 16-jarige jongen in Amerika zou zijn overleden na consumptie van 3 cafeïnerijke...lees verder...


4% van de Europese adolescenten heeft obesitas
18 mei

4% van de Europese adolescenten heeft obesitas

Obesitas komt in Europa gemiddeld voor bij 4% van de adolescenten van 11, 13 en 15 jaar. Nederland steekt gunstig af bij de andere 26 Europese landen: met 2,3% komt obesitas in ons land het minste voor bij deze leeftijdsgroep....lees verder...


‘Frituren in vast vet is beter’, aldus prof. Tiny van Boekel
17 mei

‘Frituren in vast vet is beter’

‘Vast vet is stabieler. Het is daarom beter om in vast vet te frituren’, aldus prof. Tiny van Boekel, hoogleraar Food quality & design aan Wageningen UR. De uitspraak is opmerkelijk, omdat vloeibaar frituurvet jarenlang...lees verder...


“Ga voor Kleur”: eet groenten en fruit bij ontbijt en lunch
16 mei

“Ga voor Kleur”: eet groenten en fruit bij ontbijt en lunch

Onlangs is de actie “Ga voor Kleur” gestart, een initiatief om de groenten- en fruitconsumptie flink te verhogen. Zoals deze video laat zien, benadrukt “Ga voor Kleur” de veelkleurigheid van groenten en fruit als de perfecte...lees verder...


Bruin vet verhoogt en verbetert werking HDL-cholesterol
15 mei

Bruin vet verhoogt en verbetert werking HDL-cholesterol

Actief bruin vet verlaagt niet alleen het LDL- en VLDL-cholesterolgehalte, maar zorgt ook voor meer en beter werkend HDL. HDL kan daardoor meer cholesterol afvoeren naar de lever, dat vervolgens via de ontlasting verwijderd...lees verder...


BMI vervangen door Body Volumen Indicator (BVI)?
12 mei

BMI vervangen door Body Volume Indicator (BVI)?

De Body Mass Index (BMI) lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Als het aan de onderzoekers van de Mayo Clinic en de Universiteit van Westminster ligt, stappen we massaal over op de Body Volume Indicator (BVI). De BVI kijkt naast...lees verder...


Instagram helpt bij gezonder eten
11 mei

Instagram helpt bij gezonder eten

Veel diëtisten zetten het voedseldagboek in om cliënten te helpen bij gezonder eten en/of afvallen. Maar wist je dat het inzetten van Instagram wellicht slimmer is? Het delen van foto’s van wat je eet, blijkt Instagramgebruikers...lees verder...


Doe mee met actie richting zorgverzekeraar over uurtarief
10 mei

Doe mee met actie richting zorgverzekeraars over uurtarief

Al 10 jaar is het tarief voor diëtisten bij de meeste zorgverzekeraars gelijk gebleven. Daarom roept Diëtistenpraktijk Becks & Havers andere diëtisten op om samen in actie te komen. Daarvoor hebben de 4 diëtisten van deze...lees verder...


(H)erken je honger!
09 mei

(H)erken je honger!

‘Dit boek gaat je verrassen!’, zo begint de achterflap van dit boek van diëtist Marie-José Torenvliet en dat blijkt inderdaad het geval. Ik had nooit gedacht dat er maar liefst 15 verschillende soorten honger bestaan en dat ik ze...lees verder...


Diëtist Marie-José Torenvliet
08 mei

‘Er zijn wel 15 verschillende soorten honger’

Diëtist Marie-José Torenvliet begeleidt in haar praktijk ruim 20 jaar mensen met overgewicht. In de loop der jaren ontdekte ze verschillende soorten honger bij haar cliënten. Ze is ervan overtuigd dat het herkennen van de soorten...lees verder...


Hoger risico op hart- en vaatziekten door glutenvrij dieet?
05 mei

Hoger risico op hart- en vaatziekten door glutenvrij dieet?

Een glutenvrije voeding kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen door te weinig volle granen in de voeding. Dat concluderen onderzoekers van Harvard Medical School in een artikel in het British Medical Journal. Aan het...lees verder...


A spoonful of love
04 mei

A spoonful of love

Na het krijgen van de diagnose kanker, is gezond en lekker eten voor veel patiënten niet meer zo vanzelfsprekend. Zeker niet als je chemotherapie of radiotherapie moet ondergaan. Patiënten kunnen last krijgen van verminderde...lees verder...


Kans op leververvetting door veel vlees
03 mei

Kans op leververvetting door veel vlees

Te veel dierlijke eiwitten consumeren kan leiden tot non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Dat blijkt uit een omvangrijke Rotterdamse studie op basis van het langlopende Rotterdamse onderzoek ERGO. Tot nu toe werd gedacht...lees verder...


Weer gratis Eetmaatje tegen voedselverspilling
02 mei

Weer gratis Eetmaatje tegen voedselverspilling

Ken je het Eetmaatje nog? Deze maatbeker van het Voedingscentrum om voedselverspilling tegen te gaan, is vanaf 1 mei weer gratis beschikbaar. Dit keer wordt het Eetmaatje verspreid via zo’n 200 supermarkten met het “Super...lees verder...


Tamara de Weijer
01 mei

‘Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen’

NRC publiceerde een artikel onder de titel ‘Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen’. In dit artikel liegen de cijfers niet om. Zo komt er volgens de auteurs, waaronder Tamara de Weijer, elk jaar een Amsterdam Arena vol...lees verder...


28 april

Osteoporosestichting waarschuwt jonge generatie

De Britse Osteoporosestichting (National Osteoporosis Society, NOS) waarschuwt dat de jonge generatie te weinig zuivelproducten gebruikt en daardoor een verhoogd risico loopt op botontkalking. Veel kinderen drinken geen melk meer...lees verder...


Donuts
27 april

Hoogleraren: ‘Stop opkomst fastfoodketens’

Een groep wetenschappers schreef een ingezonden brief in het NRC met de oproep: stop de opmars van fastfoodketens in Nederland. Recente aanleiding is de komst van Dunkin’ Donuts (Amsterdam) en Taco Bell (Eindhoven), 2 Amerikaanse...lees verder...


Eiwit en herstel
26 april

Eiwit en herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt eenvoudige Nederlandstalige animatievideo’s over voeding en gezondheid. In deze korte video wordt de relatie tussen eiwit en herstel uitgelegd. Het eind van de video is specifiek voor Ziekenhuis...lees verder...


Restaurantmaaltijd
25 april

Meer groenten, minder vlees in horeca: klanten blijven tevreden

Nederlandse onderzoekers, onder wie Coosje Dijkstra, deden een experiment in 3 restaurants, zonder dat de bezoekers het wisten. Ze verhoogden de portie groenten en maakten de porties vlees kleiner. Het doel van de studie was te...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.
24 april

Blind voor behoeften

Soms heb ik last van bedrijfsblindheid. Dan denk ik dat álles te repareren is met de juiste voeding. Diabetes kun je omkeren, buikpijn kun je genezen, zelfs bij depressie helpt een voedingsadvies. Als een vriendin klaagt over...lees verder...


21 april

Laag geboortegewicht verstoort energiebalans in kindertijd

Kinderen met een laag geboortegewicht hebben later een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en obesitas. Dit geldt vooral als zij tijdens hun eerste levensjaren snel in gewicht toenemen. De oorzaak is een...lees verder...


Frisdranktaks
20 april

Frisdranktaks werkt echt

Sinds het invoeren van een frisdranktaks op 1 januari 2015 in Berkeley (VS) is de verkoop van suikerhoudende frisdranken met 9,6% gedaald. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in PLOSmedicine. De onderzoekers bekeken de...lees verder...


Staatssecretaris Van Dam (foto Rijksoverheid)
19 april

‘Zeewier is de groente van de toekomst’

‘Zeewier is de groente van de toekomst.’ Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op 12 april in Scheveningen. Hij gaf het startschot voor het innovatieprogramma ”Seaweed for Food and Feed”. Hiermee...lees verder...


Meer aandacht voor voeding tijdens en na kanker
18 april

Meer aandacht voor voeding tijdens en na kanker

Mensen met kanker en ex-patiënten hebben veel vragen over voeding en leefstijl. Ze willen weten wat ze kunnen doen om de kans op overleving te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom wil het Wereld Kanker...lees verder...


Voedingsadvies door diëtist helpt bij depressie
17 april

Voedingsadvies door diëtist helpt bij depressie

Mensen met een depressie kunnen baat hebben bij voedingsadviezen van een diëtist. Dat concluderen Australische onderzoekers op basis van een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) bij 67 mensen met een depressie. De studie...lees verder...


Discussie over ode aan de E-nummers
14 april

Discussie over ode aan de E-nummers

‘E-nummers, kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen maken ons leven beter’, stelt Rosanne Hertzberger, auteur van het boek “Ode aan de E-nummers”. Deze microbioloog en columnist hekelt het idee dat alles uit de fabriek...lees verder...


Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden
13 april

BMI 1 punt hoger door longpuffers met corticosteroïden

Inhalatiemedicatie met corticosteroïden lijkt vooral bij vrouwen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is ook een relatie aangetoond tussen het gebruik van deze ontstekingsremmende puffers en het metabool...lees verder...


Nieuw advies: vitamine K-injectie voor borstgevoede baby’s
12 april

Nieuw advies: vitamine K-injectie voor borstgevoede baby’s

De Gezondheidsraad adviseert een intramusculaire injectie na de geboorte van zuigelingen die borstvoeding gaan krijgen.Vitamine K druppels zijn daarna niet meer nodig. Dit advies geldt ook voor zuigelingen die gehydrolyseerde...lees verder...


Zout, verzadigd vet en suiker onvoldoende gedaald in voedingsmiddelen
11 april

Zout, verzadigd vet en suiker onvoldoende gedaald

Er is een intensievere aanpak nodig om voedingsmiddelen qua zout, verzadigd vet en suiker gezonder te maken. Dat vinden de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds, de Nederlandse Hypertensievereniging en de...lees verder...


‘Afvallen is voor Linda de Mol net zo lastig als voor ieder ander’
10 april

‘Afvallen is voor Linda de Mol net zo lastig als voor ieder ander’

Linda de Mol is op 20 maart begonnen met “LINDA.lijnt”. De presentatrice/actrice heeft een BMI van 26,5 en wil in 6 weken 5 kilo afvallen. Ze vlogt over haar afvalpoging en roept mensen op met haar mee te lijnen. Diëtist Corinne...lees verder...


Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie
07 april

Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie

Hoe doorstaan oudere hartpatiënten hun hartklepoperatie als ze in de voorafgaande weken thuis al eiwitverrijkte producten eten? Het St. Antonius Ziekenhuis doet hier komende jaren onderzoek naar. Gedurende 2 weken voor de...lees verder...


Wat moet ik nu geloven dokter?
06 april

Wat moet ik nu geloven dokter?

‘Waarom zou een gynaecoloog een boek over voeding schrijven?’, zo vraagt Hendrik Cammu zich af in het begin van zijn eigen boek. Deze Vlaamse gynaecoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel geeft regelmatig...lees verder...


Nieuwe website tegen ondervoeding bij thuiswonende ouderen
05 april

Nieuwe website tegen ondervoeding bij thuiswonende ouderen

Thuiswonende ouderen en personen uit hun naaste omgeving kunnen op de nieuwe website www.goedgevoedouderworden.nl zelf hun risico op ondervoeding testen. Daarnaast biedt de website toegankelijke informatie over zowel goede...lees verder...


Witte bloedcellen in vetweefsel zorgen mede voor jojo-effect
04 april

Witte bloedcellen in vetweefsel zorgen mede voor jojo-effect

Vetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na afvallen. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit onderzoek Universiteit...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.
03 april

Smeer 'm nu maar

Er staat een bijzonder product in de supermarkt. Een product dat zich eindeloos opnieuw uitvindt, waarop steeds weer een andere gezondheidsclaim prijkt en dat als een sloerie meeflirt met alle voedingshypes. Ja, ik bedoel...lees verder...


31 maart

Zelf koken, televisie uit aan tafel: minder obesitas

Zelf koken en geen televisie kijken tijdens de maaltijd zijn preventief tegen obesitas, zo toont Amerikaans onderzoek aan. De onderzoekers vroegen 12.842 deelnemers naar hun laatste maaltijd in familieverband. Een derde van de...lees verder...


30 maart

12 procent minder verspilling als THT-datum verdwijnt

De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Als bovendien de term ”lang houdbaar” op het etiket wordt gebruikt,...lees verder...


O jee, ik eet
29 maart

O jee, ik eet

Bijna alle kinderen maken een kieskeurige periode door als het gaat om eten, maar na de kleutertijd is dat meestal wel voorbij. Voor kinderen met autisme kan gevarieerd eten echter nog lang moeilijk blijven. Hoe zorg je dat ze...lees verder...


28 maart

Voeding en ons darmmicrobioom

Wat we eten, heeft invloed op ons darmmicrobioom. Deze Engelstalige animatie laat in 5 minuten de belangrijkste factoren zien, zoals vezels, sterk bewerkte voedingsmiddelen, prebiotica, vet en polyfenolen. De tekst is van de...lees verder...


Sophie Luderer met patiënt
27 maart

‘Het dieet bij nieraandoeningen is hartstikke ingewikkeld’

De Maria ter Welle Prijs van de Nierstichting gaat dit jaar naar 2 diëtisten! Sophie Luderer en Louise Witteman ontwikkelden een serious game “Beter weten, beter eten”. De game leert nierpatiënten om beter met hun ingewikkelde...lees verder...


Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes
24 maart

Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes

Een koolhydraatbeperkt dieet is effectief bij diabetes mellitus type 2. Het gewichtsverlies is hoger dan bij een vetarm dieet en diabetesmedicatie kan significant worden verminderd of zelfs gestopt. Patiënten ervaren minder...lees verder...


Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt
23 maart

Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt

De Consumentenbond en de Hartstichting hebben het ministerie van VWS gevraagd om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15 naar 10 procent. Slechts 2 van de 12 soorten mager rundergehakt...lees verder...


Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct
22 maart

Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct

Dat visoliecapsules de kans op sterfte na een hartinfarct verkleinen, was al langer bekend. Nieuw is dat visolie ook gunstig is bij hartfalen. Dit concludeert de Amerikaanse Hartstichting in een wetenschappelijk advies,...lees verder...


Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees
21 maart

Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees

Bijna de helft van de Nederlanders eet iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet niet de voordelen van minder vlees eten. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en 1 op de 5...lees verder...


Kim Coppes, dagvoorzitter
20 maart

Aardappel: de nieuwe groente voor millennials?

Op donderdag 17 maart werd het Aardappelcongres georganiseerd door het Kennisplatform Aardappels en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). Eén ding werd duidelijk: de aardappel is een gezonde en veelzijdige knol met toekomst!...lees verder...


Het sirtfood dieet
17 maart

Het sirtfood dieet

Ha fijn, er is weer een nieuwe dieethype met bijbehorend boek: het sirtfood dieet, een ‘revolutionair plan voor gezondheid en gewichtsverlies’. Beste aanbeveling: de zangeres Adele is er mee afgevallen! De Britse auteurs van het...lees verder...


16 maart

Ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes

Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte. Zo kan parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) wijzen op diabetes mellitus. Tandartsen moeten zich daar beter bewust van zijn, zodat...lees verder...


Voedingszorg
15 maart

Elektronisch patiëntendossier gekoppeld aan voeding op maat

Het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) inzet voor het aanbieden van herstelgerichte voeding op maat aan patiënten. Hiermee wil SJG Weert de logistiek...lees verder...


Bariatrische chirurgie
14 maart

Gewichtsverlies door bariatrische chirurgie wordt overschat

Patiënten die een bariatrische operatie ondergaan, overschatten het aantal kilo’s dat zij zullen gaan verliezen. Dat schrijven onderzoekers uit het Rijnstate Ziekenhuis in Obesity Surgery. Een betere scholing van patiënten is...lees verder...


Wineke Remijnse
13 maart

‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’

Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat...lees verder...


Sterk bewerkte voedingsmiddelen maken voeding ongezond
10 maart

Sterk bewerkte voedingsmiddelen maken voeding ongezond

Minderen met sterk bewerkte voedingsmiddelen is een effectieve manier om je voeding gezonder te maken. Dat concluderen onderzoekers op basis van voedselconsumptieonderzoek onder ruim 9.000 Amerikanen. Hoe hoger het aandeel van...lees verder...


Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht
09 maart

Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging dan bij afvallen. Voldoende lichamelijke inspanning kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) onder...lees verder...


Janet Noome
08 maart

‘Ik durf te stellen dat ik meer oplever dan dat ik kost’

‘Ik durf te stellen dat ik meer oplever dan dat ik kost.’ Zo reageerde diëtist Janet Noome op Twitter, naar aanleiding van de column van Karine Hoenderdos over tarieven van diëtisten. De column riep zeer veel reacties op, zowel...lees verder...


Onderzoek naar verband tussen tarwe en PDS
07 maart

Onderzoek naar verband tussen tarwe en PDS

Is er een verband tussen consumptie van tarwe en prikkelbare darmklachten? In het project “War on Wheat” wordt dat komende 3 jaar onderzocht door onder meer Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en het Nederlands...lees verder...


06 maart

Diëtist effectief in preventieprogramma’s diabetes type 2

Preventieprogramma’s voor diabetes type 2 zijn effectiever als diëtisten voedingsinformatie geven, dan wanneer niet-diëtisten dat doen. Dat blijkt uit een review van 69 studies, gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1698
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten