Wat zijn de resultaten van 15 jaar Vierdaagse Onderzoek?

Al 15 jaar doen wetenschappers van het RadboudUMC onderzoek onder deelnemers aan de 4Daagse. Ze ontdekten dat bijna iedereen de 4Daagse kan lopen, maar dat een groot deel van de wandelaars te weinig drinkt. 

Minder medicijnen bij diabetes type 2

Op 18 juli startten weer 47.000 wandelaars met de Nijmeegse 4Daagse. Goed nieuws voor hen: volgens de onderzoekers zijn er maar weinig mensen die de 4Daagse niet kunnen lopen. Ook mensen met overgewicht, hartfalen en hoge bloeddruk kunnen, mits goed getraind, makkelijk uren op een dag wandelen. Het Vierdaagse Onderzoek volgde diverse groepen patiënten en onderzocht het effect van de belasting van een lange wandelmars op hen. Onderzoek onder statinegebruikers toont aan dat spierklachten en spierschade, bijwerkingen die door een kwart van de statinegebruikers ervaren worden, niet verergeren tijdens het wandelen. Bij wandelaars met diabetes type 2 werd gezien dat ze minder medicatie nodig hebben naarmate ze meer trainen voor de 4Daagse.

De 1e wandeldag is het zwaarst

Wandelaars ervaren het niet altijd zo, maar de eerste wandeldag van de 4Daagse is fysiek de zwaarste, blijkt uit het onderzoek. Tijdens de eerste wandeldag stijgt de lichaamstemperatuur het sterkst, is de mate van uitdroging het grootst en werden door de onderzoekers de meeste ontstekingsreacties in het lichaam gemeten. In de dagen erna past het lichaam zich aan aan de grote inspanning: het bloedvolume neemt toe en het hart pompt het bloed vol zuurstof makkelijker rond. De onderzoekers concluderen dat een lichaam went aan de activiteit. 

Vitamine D prima in orde

Uit het Vierdaagse Onderzoek blijkt dat 4Daagse-deelnemers van alle leeftijden in de zomer een prima vitamine D status hebben. Bij wandelaars van 60 jaar en ouder verbetert een dagelijks inname van extra eiwitten de spiermassa. Ook ontdekten de onderzoekers dat het eten van extra groenten de bloeddruk verlaagt bij wandelaars met een verhoogde bloeddruk. Vocht is zeer belangrijk tijdens de wandeltochten. Uitdroging is een groot probleem onder 4Daagse-deelnemers. Vooral de eerste dag, als het lichaam nog niet gewend is aan de fysieke inspanning, blijkt 20 procent van de deelnemers te weinig te drinken. 

Hitte als grote uitdaging

Een hoge buitentemperatuur is een van de grootste uitdagingen tijdens een wandelmars. Tijdens een wandeldag stijgt de lichaamstemperatuur met ongeveer 0,5 tot 1 graad, zagen de onderzoekers. Deze warmte komt vanuit de spieren terecht in de bloedbaan en gaat vervolgens naar de huid. Door te transpireren kan de huid deze warmte kwijtraken, maar dat lukt niet goed als de buitentemperatuur even hoog of hoger is dan de lichaamstemperatuur. Hoofdpijn, misselijkheid en in extreme gevallen een hitteberoerte kunnen het gevolg zijn. Het onderzoek van dit jaar richt zich op hitte, vocht en het hart. Onderzoekers kijken bijvoorbeeld welke rol kleding hierbij kan spelen en of witte of juist zwarte kleding beter is bij warmte.

Over het Vierdaagse Onderzoek

Omdat er niets bekend was over de belasting van lange wandelmarsen, startte het Radboudumc in Nijmegen in 2007 met het Vierdaagse Onderzoek. Jaarlijks nemen ongeveer 45.000 wandelaars deel aan de Nijmeegse 4Daagse en meer dan 12.000 vulden jaarlijks vragenlijsten in voor het Vierdaagse Onderzoek. In totaal leverde het Vierdaagse Onderzoek tot nu toe al 56 wetenschappelijke publicaties op.  

Bron: Radboudumc 

Gepubliceerd op 18 juli 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.