Wandelen verergert spierklachten niet bij statinegebruikers

Gebruikers van statines krijgen door wandelen niet meer last van spierpijn, vermoeidheid of spierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers van de Nijmeegse 4Daagse. Ook zij kunnen volgens de onderzoekers dus een fysiek actieve leefstijl hebben, wat bijdraagt aan preventie van hart- en vaatziekten. 

Bijwerkingen statines

Statines worden dagelijks door ruim anderhalf miljoen Nederlanders gebruikt. Dat spierpijn en vermoeidheid bijwerkingen zijn bij het gebruik van statines is bekend, maar of deze klachten ook verergeren door matig intensief bewegen, was tot nu toe onbekend. Onderzoekers van het Radboudumc volgden 100 deelnemers aan de 4Daagse, zowel voor als tijdens de wandeltocht, middels bloedonderzoek en vragenlijsten. Onder de deelnemers waren wandelaars zonder statines, wandelaars met statines maar zonder spierklachten en wandelaars met statines en met spierklachten.   

Geen extra spierschade en -klachten

Volgens de onderzoekers ontwikkelt iedereen milde spierschade en klachten zoals vermoeidheid en spierpijn na een dag van 30, 40 of 50 kilometer wandelen. Maar de onderzoekers wilden weten of er meer schade en klachten optraden bij mensen die statines gebruiken. Spierschade wordt gemeten aan de hand van signaalstoffen in het bloed. De gegevens laten zien dat statines de spierschade en de spierklachten na een dag wandelen niet verergerden, ook niet na 3 dagen lopen. Onderzoeker Eline Allard: ‘Hoewel de scores voor spierpijn en vermoeidheid voor het wandelen hoger waren bij de mensen met statines die al voorafgaand aan de 4Daagse dergelijke klachten hadden, was de toename van klachten en spierschade na inspanning vergelijkbaar tussen de groepen.’. Dit laat volgens de onderzoekers zien dat ook langdurige, matig intensieve lichaamsbeweging veilig is voor statinegebruikers. 

Goed nieuws

Hoofdonderzoeker en hoogleraar Fysiologie Maria Hopman noemt het goed nieuws dat statinegebruikers veilig de 4Daagse kunnen lopen. ‘We weten dat een actieve leefstijl bijdraagt aan een lager risico op hart- en vaatziekten. Ik moedig mensen dan ook zeker aan een actieve leefstijl aan te houden.’ 

Bron: Radboudumc 

Gepubliceerd op 21 april 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.