Voedselvergiftiging neemt toe

Ieder jaar zijn er meer uitbraken van voedselvergiftiging door bijvoorbeeld norovirus, Salmonella en Campylobacter. In 5 jaar tijd is het aantal geregistreerde uitbraken bijna verdubbeld. Dat meldt het RIVM in een rapport.

Voedselgerelateerde infecties

In 2022 waren er 1.165 meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties. Een uitbraak is als er minimaal 2 zieken zijn door hetzelfde voedsel. In totaal werden er 4.470 mensen ziek. Het aantal meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties neemt ieder jaar toe. In 2016 ging het om 594 meldingen met 2.731 zieken. Het aantal is dus bijna verdubbeld. Dit blijkt uit het rapport “Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2022” van het RIVM.

Oorzaak niet altijd bekend

De genoemde getallen zijn volgens het RIVM een onderschatting van het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en zieken. Dit komt onder andere doordat niet elke zieke naar de huisarts gaat. Ook is niet altijd duidelijk of besmet voedsel de oorzaak van de klachten is geweest. De meeste uitbraken van voedselvergiftigingen worden dus niet opgemerkt door officiële instanties. Bij gemelde uitbraken onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wat de oorzaak is. Vaak blijft die oorzaak onbekend. Als dit wel bekend is, dan zijn het norovirus, Salmonella en Campylobacter de belangrijkste veroorzakers.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 26 oktober 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.