Opmars van vitamine-B12 injecties bij tekort

Het aantal patiënten dat vitamine B12-injecties krijgt, is toegenomen van zo’n 80.000 in 2002 naar circa 200.000 in 2019. Dat is te lezen in een artikel over vitamine B12-tekorten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Volgens de in het artikel geïnterviewde huisarts Tjerk Wiersma wordt een vitamine B12-tekort in principe behandeld met tabletten. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden injecties ingezet, bijvoorbeeld bij ernstige bloedarmoede.

Vitamine B12-klinieken

De afgelopen jaren gaan steeds meer mensen naar de huisarts omdat ze denken een tekort aan vitamine B12 te hebben. Bloedonderzoek wordt steeds vaker aangevraagd en er zijn inmiddels zelfs speciale vitamine B12-klinieken die B12-injecties geven, zoals de B12 Kliniek in Amsterdam en het B12 Institute in Rotterdam. Volgens de oprichters voorzien deze in een groeiende behoefte en hebben veel mensen baat bij de injecties. Toch verwijzen niet alle huisartsen door naar deze centra, volgens het artikel omdat er in de reguliere geneeskunde grote scepsis is over de voortdurende “hype” van vermeende vitamine B12-tekorten.

Dr. Google

Uit onderzoek van Nivel onder huisartsenpraktijken blijkt dat het aantal patiënten met bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur (samen op dezelfde code) is toegenomen van 4,8 per 1000 personen in 2011 naar 8 per 1000 personen in 2019. Toch verklaren deze prevalentiecijfers niet volledig de sterk groeiende vraag naar vitamine B12-bepalingen bij de huisarts. Volgens het artikel in het NTvG speelt Dr. Google daarin mogelijk een grot rol. Vanaf 2009 wordt steeds vaker in Google gezocht op “vitamine B12-tekort” en sites als “Stichting B12 Tekort” sturen mensen met aspecifieke, algemene klachten als vermoeidheid of duizeligheid al snel in de richting van een vitamine B12-tekort.

Tekorten vooral bij ouderen

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) heeft circa 3 procent van de mensen tussen 20 en 39 jaar een tekort aan vitamine B12. De prevalentie neemt toe met de leeftijd omdat vitamine B12 steeds slechter wordt opgenomen: meer dan 10 procent van de 70-plussers heeft een tekort. Een tekort aan vitamine B12 kan verder ontstaan door vegetarische of veganistische voeding (in het laatste geval wordt standaard vitamine B12-suppletie geadviseerd), alcoholisme, malabsorptie bij aandoeningen als atrofische gastritis of de ziekte van Crohn of langdurig gebruik van maagzuurremmers, metformine en lachgas.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Gepubliceerd op 4 januari 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Anita 28 juli 2021 at 12:30 - Reply

    B12 tekort komt vrijwel altijd door een opnameprobleem. Het is dus iets voor de dokter en niet voor ons als diëtisten. Diëtisten die dit niet weten snappen de reacties van deze patiënten niet en deze worden dan zonder pardon verwijderd. Wat een arrogantie, ik heb last van plaatsvervangende schaamte.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.