Vegetarisch eten en het risico op hart- en vaatziekten

Een vegetarisch eetpatroon vermindert het cardio-metabool risico bij mensen met hart- en vaatziekten of met een hoog risico daarop. Een meta-analyse van klinische studies laat zien dat 6 maanden vegetarisch eten zorgt voor een verbeterd cholesterolgehalte en bloedglucose, plus een daling van het lichaamsgewicht.  

Vega(n) eetpatroon

Wetenschappers aan universiteiten in Australië en Italië onderzochten de invloed van een vegetarisch eetpatroon op de belangrijkste cardiometabole risicofactoren bij mensen met hart- en vaatziekten of met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Hun bevindingen komen uit een meta-analyse van 20 gerandomiseerde klinische studies, met in totaal 1878 deelnemers (leeftijd 28-64 jaar). Alle deelnemers waren bekend met hart- en vaatziekten of met tenminste 2 risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hypercholesterolemie of diabetes type 2. De meeste deelnemers gebruikten medicatie (onder andere statines, bloeddrukmedicatie en diabetesmedicatie). Tijdens de onderzoeksperiode volgden de deelnemers gemiddeld 6 maanden (variërend per onderzoeksgroep van 2 tot 24 maanden) een veganistisch of vegetarisch eetpatroon. 

Verbeterde bloeduitslagen en gewichtsafname

Na het volgen van een vegetarisch eetpatroon zagen de onderzoekers significante dalingen van het LDL-cholesterol en verbetering in HbA1c. De deelnemers met diabetes type 2 en de deelnemers met een hoog risico op hart- en vaatziekten hadden de grootste verbeteringen in LDL-cholesterol en HbA1c. Het gemiddeld gewichtsverlies tijdens de onderzoeksperiode was 3,4 kilogram. Het vegetarisch eetpatroon liet geen grote veranderingen in bloeddruk zien. 

Aanvulling op standaardtherapie

De onderzoekers suggereren dat een vegetarisch eetpatroon – naast de standaardtherapie met medicatie – gebruikt kan worden om verschillende cardiometabole aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Ze verwachten dat het meetbare effect groter was geweest als de deelnemers geen medicatie hadden gebruikt. De onderzoekers plaatsen zelf kanttekeningen bij de soms geringe omvang van enkele onderzoeksgroepen. Ook de mate van therapietrouw en de kwaliteit van het vegetarisch eetpatroon van de deelnemers was onvoldoende inzichtelijk voor de onderzoekers. Er zijn aanvullende onderzoeken nodig om meer inzicht te krijgen in de effecten van gezonde, overwegend plantaardige eetpatronen bij mensen met hart- en vaatziekten. 

Bron: JAMA Network 

Gepubliceerd op 3 augustus 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. yneke 9 augustus 2023 at 09:21 - Reply

    Tja, belangrijke vraag is natuurlijk waar de vegetarische voeding mee vergeleken wordt. Iedere verbetering (meer groente en fruit, meer onbewerkt) zal leiden tot een verlaging van het cardiovasculaire risico. Of je nu wel of niet een beetje vlees eet.

    • Beroep - Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.