Veel vegaburgers bevatten te veel zout
Bijna twee derde van de vegaburgers bevat te veel zout en/of verzadigd vet. Toch zijn ze doorgaans gezonder dan de vleesvariant. Dat stelt de Consumentenbond vast na een onderzoek van vegetarische en veganistische burgers die verkrijgbaar zijn bij grote supermarkten.
Zout en verzadigd vet
De Consumentenbond beoordeelde 75 vegetarische en veganistische burgers, verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. Een vegaburger is gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum mag een gezonde vegaburger niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet en 1,13 gram zout per 100 gram bevatten. Zowel supermarkt- als A-merk-producten bleken te veel zout of verzadigd vet te bevatten. Zo hebben de merken Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl geen burgers met gezonde samenstelling. Van Albert Heijn, Jumbo en van het merk Garden Gourmet heeft ongeveer de helft een gezonde samenstelling. Alleen de 3 vegaburgers van Plus bevatten niet te veel zout of verzadigd vet.
Volwaardig voor veganisten
Voor veganisten moet een optimale burger voldoen aan 3 eisen: hij bevat voldoende eiwit, is verrijkt met ijzer en vitamine B12, en er mogen geen dierlijke ingrediënten in zitten. De Consumentenbond beoordeelde of de 27 vegaburgers die qua zout en verzadigd vet goed uit de test kwamen, ook voldoende scoorden op eiwit, ijzer en vitamine B12. Criteria die de bond hierbij hanteerde zijn dat een burger voor minimaal 20 procent van de calorieën uit eiwit moet bestaan en er minimaal 0,8 milligram ijzer en 0,24 microgram vitamine B12 per 100 gram inzit. Slechts 4 van de 27 onderzochte vegaburgers voldoen hieraan, namelijk de Vegan Veldbonenburger van Albert Heijn, de Lekker Veggie Hamburger van Jumbo, de (verse) Vegan Burger van Plus en de Chiliburger van het merk Boon.
Vega gezonder dan de vleesvariant
De Consumentenbond roept fabrikanten van vegaburgers op om minder scheutig te zijn met zout. ‘Hoewel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees’, zegt directeur Sandra Molenaar. Ze wijst er bovendien op dat vega varianten een stuk duurzamer zijn. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat.
Bron: Consumentenbond
Gepubliceerd op 3 maart 2023
Door Sophie Luderer