Update Schijf van Vijf nodig voor duurzamer eten

Onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wijst uit dat duurzaam en gezond eten binnen de draagkracht van de aarde mogelijk is. Maar dit vereist wel aanscherping van de huidige voedingsadviezen zoals de Schijf van Vijf. Volledig veganistisch of vegetarisch eten is niet nodig, maar de vlees- en zuiveladviezen moeten wel flink omlaag.  

Huidige voedingsadviezen onvoldoende duurzaam  

‘De manier waarop we in Nederland eten is niet duurzaam’, stelt Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie WWF-NL. ‘Het draagt bij aan biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en overbevissing. De huidige officiële voedingsadviezen voor gezond eten houden hier nog onvoldoende rekening mee.’ WWF-NL liet daarom onderzoek doen naar hoe een duurzaam menu in balans met natuur eruitziet. De conclusie: door onder andere vaker plantaardig en lokaal te eten ontstaat een voedselsysteem dat voldoende voedzaam eten biedt aan huidige en toekomstige generaties. 

Minder dierlijk, meer plantaardig 

Het aangepaste, duurzame menu biedt een grote variatie aan voedingsmiddelen, waar ook dierlijke producten een onderdeel van zijn. Wel is het nodig de hoeveelheid dierlijke producten te verminderen ten opzichte van de huidige richtlijnen. Volgens de onderzoeksresultaten kan de consumptie van vlees het beste teruggebracht worden naar 0,5 tot 2 keer in de week in plaats van het huidige Schijf van Vijf advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te consumeren. Peulvruchten, noten en vleesvervangers zijn hierbij goede alternatieven. Ook het huidige advies om 2 tot 3 keer daags (dierlijke) zuivel te gebruiken kan volgens het onderzoek beter verminderen naar 1 tot 2 porties per dag. Brood- en volkoren graanproducten blijven een belangrijke bron van voedingsstoffen samen met extra groenten en fruit met een lage milieu-impact. De door WWF-NL recent gelanceerde voedselcampagne Aardig Eten helpt de consument op weg bij de te maken aanpassingen. 

Effect op de natuur 

Het onderzoek laat zien dat de urgentie om de huidige voedingsadviezen aan te passen groot is. Het aangepaste duurzame menu kan onder andere zorgen voor een daling van de CO2-uitstoot met 49 tot 83 procent. Ook is er 48 tot 72 procent minder landbouwgrond nodig dan het huidige Nederlandse menu van de natuur vraagt. Het onderzoek toont aan dat een aangepast menu in de toekomst kan zorgen voor het terugbrengen van biodiversiteitsverlies met 55 tot 84 procent.  

Bron: persbericht WWF-NL  

Gepubliceerd op 4 oktober 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Anneloe Rijpkema 14 oktober 2023 at 22:12 - Reply

    Hoi Corne, de Schijf van Vier van de Kleine Aarde dus!
    Er wordt op het terrein weer nieuw initiatief genomen, dus misschien ook met voeding?

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.