TV-serie over de wetenschap achter ons eten

Vanaf vrijdag 8 september zendt NPO 2 wekelijks om 19.20 uur de 3-delige serie “Wetenschap om op te vreten” uit. De eerste aflevering had als thema “Je bent wat je eet”, de tweede staat in het teken van smaak en de derde gaat over voedsel voor ons brein. De serie geeft ook inkijkjes in diverse culinaire culturen en is een bewerking van de Britse serie “Food – Delicious Science”. 

Je bent wat je eet

In de eerst aflevering komt moedermelk aan bod. Het bevat alles wat een baby nodig heeft en is van invloed op de voedselkeuzes in de rest van ons leven.

Een kwestie van smaak

De tweede aflevering verkent de geuren en smaken van ons voedsel. Van sappige aardbeien die ons voor de gek houden, zodat we denken dat ze zoeter zijn dan ze echt zijn, tot zeezout gecombineerd met karamel. In deze aflevering word je meegenomen naar de kern van ons voedsel, op moleculair niveau.

Voedsel voor het brein

In de laatste aflevering staat ons brein centraal. Het is ons gulzigste orgaan en het beïnvloedt wat we eten. Een bezoek aan een laboratorium komt aan bod, waar wetenschappers het effect van cafeïne bestuderen. En zo is er meer voedsel dat een grote invloed kan hebben op onze hersenen, zoals chilipepers. Met behulp van de modernste beeldtechnieken en gedetailleerde fotografie laat deze aflevering je op een andere manier kijken naar onze relatie met voedsel en het effect dat het op onze hersenen heeft.

Bron: NTR

Gepubliceerd op 6 september 2017

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.