TPV thuis is de nieuwe sondevoeding thuis

Steeds vaker gaan patiënten vanuit een ziekenhuis met totale parenterale voeding (TPV) naar huis. Bijvoorbeeld ter overbrugging van een periode tot aan een operatie. Miranda Lassche (Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar) vertelde vol enthousiasme over haar ervaringen met het begeleiden van patiënten die met TPV naar huis gaan. Voor de diëtist komt daar heel erg veel bij kijken.

Darmfalen

‘Een patiënt gaat in de regel met TPV naar huis als er sprake is van darmfalen: een onvoldoende opname van vocht en voedingsstoffen via de darm,’ vertelde Lassche. ‘Als er sprake is van een chronische situatie wordt de patiënt vaak verwezen naar academische centra, maar ook in de periferie komt het steeds meer voor dat de patiënt voor een korte periode de TPV thuis kan gaan gebruiken.’ Volgens Lassche zijn de facilitaire bedrijven hier steeds meer op ingesteld.

Transferverpleegkundige

Lassche regelt de TPV samen met de transferverpleegkundige. Lassche: ‘Ik vind het wel mijn verantwoordelijkheid om te beoordelen of de TPV echt de enige oplossing is. Misschien is toch een voeding per sonde mogelijk?‘ TPV regelen is per patiënt veel werk volgens Lassche, al was het maar vanwege het ingewikkelde vergoedingensysteem. Ook moet er veel geregeld worden op het gebied van hygiëne, toediening, controles, monitoren, risico’s en verantwoordelijkheden. Verder vraagt de overdracht naar de thuiszorg om veel begeleiding omdat daar niet altijd veel ervaring is met TPV. Maar het is het waard, vindt Lassche. ‘Ik had een patiënt die 2 jaar thuis TPV heeft gekregen. Ze wachtte – door corona extra lang – op een darmoperatie. Die is nu uitgevoerd. Dan is het toch prachtig dat we deze begeleiding hebben kunnen bieden!’

Gepubliceerd op 10 oktober 2021

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.