Selenium speelt mogelijk rol bij ontwikkeling prostaatkanker

Verschillende onderzoeken suggereren dat een tekort aan selenium het risico op prostaatkanker verhoogt. Maar het is nog niet bekend hoe selenium een beschermend effect kan hebben. Onderzoekers van Wageningen University Research hebben een mogelijk mechanisme ontdekt. Daaruit blijkt dat selenium niet zozeer een rol speelt bij het ontstaan van prostaatkanker, maar waarschijnlijk wel bij het verdere verloop ervan.

Transformatie van cellen
Voordat kankercellen kunnen uitzaaien doorlopen ze verschillende fases. Een belangrijke stap is dat de cellen beweeglijker worden. Onderzoeker Dieuwertje Kok legt uit: ‘Weefselcellen in de prostaat, zowel de gezonde als de kankercellen, bevinden zich meestal netjes gerangschikt in een rij. Uitzaaiingen kunnen ontstaan als de cellen door een transformatie beweeglijker worden. Dan gaan ze aan de wandel en kunnen in de bloedsomloop terecht komen.’ Deze transformatie naar een beweeglijke cel vindt plaats onder invloed van genen.

Invloed van selenium
Selenium blijkt van invloed op die transformatie naar een ander celtype. De 8 mannen die in het onderzoek 5 weken lang 300 mcg selenium per dag kregen, hadden een andere activiteit van de genen die voor de transformatie zorgen dan de 7 mannen die een placebo innamen. Dit is een eerste aanwijzing dat selenium mogelijk specifiek beschermt tegen de verdere ontwikkeling van prostaatkanker, maar niet zozeer tegen het ontstaan ervan.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gepubliceerd op 7 december 2017

Door Marjolein Steur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.