Richtlijnen voor het “menu van de toekomst”

Greendish, het adviesbureau dat zich inzet voor duurzame en gezonde voeding, heeft richtlijnen opgesteld voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon voor horeca en catering. De Greendish 2050 Guidelines zet in op veranderingen in het voedingspatroon zodat in 2050 de hele wereld nog altijd voldoende voedsel heeft voor de naar verwachting 10 miljard mensen.

EAT-Lancet rapport

In de richtlijn worden verschillende wetenschappelijke inzichten vertaald naar bruikbare richtlijnen voor voedselaanbieders. De belangrijkste wetenschappelijke onderbouwing van de richtlijn is het EAT-Lancet rapport, gecombineerd met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In het EAT-Lancet rapport beschrijven onderzoekers wat we dagelijks zouden mogen consumeren om iedereen gezond te kunnen voeden zonder de aarde uit te putten.

Richtlijnen voor voedselaanbieders

Op basis van deze en andere wetenschappelijke inzichten zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vertaald naar weekmenu’s die gebruikt kunnen worden in de horeca en catering. Hierbij is kritisch gekeken naar bijvoorbeeld portiegroottes om voedselverspilling te verminderen. Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk plantaardige voeding te gebruiken, voor lokale ingrediënten te kiezen en om producten met een duurzaamheidskeurmerk in te kopen. Voor een goed voedingspatroon zal wereldwijd de consumptie van fruit, groenten, noten en peulvruchten moeten verdubbelen, en het gebruik van voedingsmiddelen zoals rood vlees en suiker zal met meer dan 50 procent moeten afnemen, schrijft Greendish in de richtlijn.

Hoe ziet zo’n weekmenu eruit?

Greendish heeft een menu met 7 lunch- en hoofdgerechten opgesteld. Van de lunchgerechten zijn er (afgerond) 3 vegetarisch, 2 met vis, 2 met kip of gevogelte en 0 met lam-, rund- of varkensvlees. Bij de hoofdgerechten zijn er 4 van de 7 vegetarisch, 1 met vis, 1 met gevogelte en 1 met lam-, rund- of varkensvlees. Een volwaardig vegetarisch gerecht bevat altijd een vegetarische eiwitbron. Dit product is bij voorkeur van plantaardige oorsprong zoals peulvruchten, noten of soja, en bevat voldoende ijzer. Zuivelproducten, waaronder kaas, zijn geen volwaardige vervanging voor vlees en vis. Daarnaast staan in de richtlijn tabellen over de hoeveelheden voedingsmiddelen per categorie, en staat per maaltijdcomponent (eiwit, groente of fruit, zetmeel en smaakmakers) beschreven wat de beste ingrediëntkeuze is.

Bron: Greendish

Gepubliceerd op 18 oktober 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.