Regiocoördinator maakt GLI tot een succes

Om huisartsen werk uit handen te nemen en patiënten gemakkelijk te leiden naar de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is in Zuid-Holland Zuid een samenwerkingsverband opgericht met een regiocoördinator. Voor verwijzers is een routekaart gemaakt met tips voor het leefstijlgesprek in de spreekkamer.

Regiocoördinator

GLI Zuid-Hollland Zuid (ZHZ) is sinds begin 2021 de draaischijf tussen de huisartsen, gemeenten, GGD en de leefstijlcoaches in de regio. Huisartsen in ZHZ verwijzen digitaal naar GLI- regiocoördinator Miranda Janssen. Zij neemt vervolgens contact op met de patiënt. De patiënt kan hierna op de website van GLI ZHZ zelf een locatie en leefstijlcoach selecteren. Janssen ondersteunt de coaches in de regio en bewaakt de kwaliteit van de trajecten. Ze organiseert onder meer intervisie en opleidingen voor de coaches. Verder beheert ze een website waar patiënten informatie kunnen vinden over de GLI en over de coaches die de GLI aanbieden in die regio.  

Routekaart

Om de effectiviteit van het GLI-programma te optimaliseren is het belangrijk de juiste patiënten door te verwijzen, patiënten goed voor te bereiden op de inhoud van het programma, de resultaten tussentijds te monitoren, het medicatiebeleid daar waar nodig aan te passen en feedback te geven over zowel inhoudelijke als organisatorische verbetermogelijkheden. Om huisartsen hierin te ondersteunen heeft GLI ZHZ een routekaart opgesteld, waarmee via een beslisboom kan worden beoordeeld of een patiënt in aanmerking komt voor GLI. Verder bevat de routekaart tips voor het leefstijlgesprek in de huisartsenpraktijk en een motivatiecheck, waarmee beoordeeld kan worden of de patiënt ook echt bereid is om zelf de regie op te pakken.

Hoopgevende resultaten

De GLI ZHZ is begin 2021 gestart. De voorlopige resultaten zijn volgens Janssen hoopgevend. Gemiddeld is de BMI van deelnemers met 3,2 gedaald. Ze is wel kritisch over het aantal uitvallers: ongeveer 1 op de 5 deelnemers haakte voortijdig af. ‘Dat is te veel’, vindt ze. ‘Maar het is lastig om vooraf in te schatten of mensen voldoende gemotiveerd zijn. En zelfs dan kan een ingrijpende levensgebeurtenis de motivatie wegslaan.’ Bij de kandidaten die het volhouden wordt een verbetering van kwaliteit van leven gezien, ze zijn fitter en hebben meer de regie over hun eigen gezondheid. Sommigen kunnen in samenspraak met hun huisarts hun medicijngebruik verminderen.  

Een video over GLI ZHZ is hier te bekijken: Gezonder leven dankzij gecombineerde leefstijlinterventie  

Bron: De Juiste Zorg op de Juiste Plek 

Gepubliceerd op 20 maart 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.