Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Grote merken passen receptadvies aan naar vega(n)
Op verzoek van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier passen 7 bekende merken de helft van de receptuur op hun verpakkingen aan naar vega of vegan. Bij 2 bekende merken is nu al de helft vega(n). Aangezien consumenten [...]
Diëtist in opleiding publiceert over voedingsinterventies bij endometriose
Jane Wijbers is van oorsprong psychosociaal ondersteuner, maar volgt nu de deeltijdopleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Tijdens haar studie heeft ze meegewerkt aan een dieetstudie over endometriose bij het Endometriosecentrum van het [...]
Gevaarlijke stoffen in lustopwekkende honingproducten
De honingproducten van 10 Nederlandse verkopers bevatten waarschijnlijk illegale, libidoverhogende stoffen. Het zijn stoffen die ook in erectiemiddelen zoals Viagra zitten. Gebruik van de honing kan tot levensbedreigende situaties leiden, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en [...]
Flowchart helpt zeldzame typen diabetes herkennen
De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) introduceert een nieuwe aanvulling op de NDF Toolkit voor zorgverleners: de Flowchart Differentiaal Diagnose Diabetes (DDD). Deze flowchart biedt een gestructureerd stappenschema om het juiste subtype diabetes vast te stellen. [...]
Geen bovengrens voor optimale spiereiwitsynthese
Voor het stimuleren van spierherstel na inspanning kunnen sporters méér dan 25 gram eiwit per maaltijd innemen. De capaciteit van het lichaam voor spiereiwitsynthese uit de voeding is namelijk groter dan gedacht. Dat blijkt uit [...]
Invloed van ondervoeding op de ziekte van Alzheimer
Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer zijn vaak ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition”. De bevindingen benadrukken de noodzaak van tijdige signalering en behandeling van ondervoeding om de [...]
Kijken naar koolhydraten met diëtist Corien Maljaars
Diëtist Corien Maljaars brengt voeding en diabetes letterlijk in beeld door video’s, praatplaten of beeldverhalen te ontwikkelen. Ze won Het Beste Diabetesidee en zette haar idee om in de videoserie ”Kijken naar koolhydraten, als je [...]
Meer onderzoek nodig naar risico’s periodiek vasten
Op een congres van de American Heart Association is onlangs een eerste analyse gepresenteerd van een langlopend onderzoek naar de effecten van “intermittent fasting”. Daaruit zou blijken dat dagelijks 16 uur vasten gepaard gaat met [...]
Campagne voor veilig gebruik medicijnen en kruidensupplementen
Sommige kruiden kunnen de werking van medicatie beïnvloeden, waardoor deze minder goed of juist sterker werken. Om mensen bewust te maken dat medicijnen en kruidenmiddelen niet altijd goed samengaan, starten het College ter Beoordeling van [...]
Sneltest helpt coeliakie vroeger opsporen
Een eenvoudige bloedtest kan binnen 10 minuten aantonen of een kind waarschijnlijk coeliakie heeft. Door deze sneltest in te zetten bij consultatiebureaus kan de auto-immuunziekte vroeger gediagnostiseerd worden, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair [...]
Waarom mannen het bevolkingsonderzoek darmkanker mijden
Gemiddeld 1 op de 3 mannen neemt niet deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De Maag Lever Darm Stichting heeft bij 1.000 mannen nagevraagd waarom. Opzien tegen een vervolgonderzoek, het gedoe, angst voor een slechte uitslag [...]
‘Steeds betere gewichtsverlagende medicatie’
Binnen 2 jaar zal het behandellandschap van gewichtsverlagende medicatie er compleet anders uitzien. Dat verwacht prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Tijdens het Nationale Voedingscongres op 14 maart in [...]
Diëtist in het nieuws: Margot de Roon
Helpt voeding bij PCOS-klachten? Onder die titel beantwoordde Margot de Roon op Gezondheidsnet 7 veelgestelde vragen over voeding en het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Margot is gespecialiseerd PCOS-diëtist, gezondheidswetenschapper en (mede)oprichter van Lifestyle & Hormones. Plantaardig en [...]
Duitse Voedselcirkel: weinig vlees en veel groenten en fruit
De Duitse evenknie van het Voedingscentrum - Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) - heeft een nieuwe Voedselcirkel gelanceerd. Het advies is om overwegend plantaardige voedingsmiddelen te eten. Van vlees wordt slechts 1 tot 2 keer [...]
Enquête voor nieuw platform Caring Dietitians
Diëtist in opleiding Djordy Kroet voert haar scriptieonderzoek uit bij Caring Doctors voor de opzet van een nieuw platform “Caring Dietitians”. Via een enquête onderzoekt ze in hoeverre duurzaamheid, plantaardige voeding en planetaire gezondheid worden [...]
Nieuwe methode “Nijntje eet de regenboog”
Lukt het ouders om hun kinderen spelenderwijs nieuwe soorten groente en fruit te laten eten? Die vraag staat centraal in een studie naar ervaringen met de “Nijntje eet de regenboog”-methode. Onderzoekers van Wageningen University & [...]