Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Nieuwe MDL Hulplijn voor patiënten
Veel mensen met maag-, darm- of leverklachten missen duidelijke en praktische uitleg over hun aandoening. Daarom lanceert het MDL Fonds de MDL Hulplijn: een telefonisch aanspreekpunt waar patiënten terechtkunnen voor tips, betrouwbare informatie en een [...]
AI in de diëtetiek: ja of nee?
We zijn heel benieuwd hoe jij als lezer van Nieuws voor diëtisten denkt over het gebruik van AI en waar je het voor inzet. We hebben daarom een enquête gemaakt. Het invullen kost je ongeveer [...]
Congres Voeding: mythes, meningen en medicijnen
‘Hoe stelliger een uitspraak over wat gezond is, hoe meer mensen geneigd zijn dit als waarheid aan te nemen.’ En dan delven we als professionals die evidence-based adviezen willen geven vaak het onderspit, volgens emeritus-hoogleraar [...]
Duidelijkere rol huisarts in herziene NHG-standaard Obesitas
De herziene NHG-Standaard Obesitas besteedt meer aandacht aan de verschillende oorzaken van obesitas. Het beschrijft duidelijk welke rol de huisarts heeft bij de diagnostiek en behandeling van zowel kinderen als volwassenen. In de nieuwe standaard [...]
Vierde editie Week tegen Ondervoeding
Van 10 tot en met 14 november vindt de 4e editie van de “Week tegen Ondervoeding” plaats, de jaarlijkse campagne voor meer alertheid op ondervoeding en het belang van vroegtijdige signalering en behandeling. Kenniscentrum Ondervoeding vraagt deze editie om [...]
Zoetstoffen gunstig voor gewichtsbehoud en microbioom
Mensen die na afvallen op gewicht willen blijven, kunnen beter kiezen voor producten met zoetstoffen dan voor voedingsmiddelen met suiker. Dat blijkt uit een internationale studie, waaraan ook het Maastricht UMC+ meewerkte. Deelnemers die suiker [...]
Evaluatie bakkerszout 2.0
Om de hoeveelheid natrium in bakkerszout te reduceren, ontwikkelde de bakkerijsector “bakkerszout 2.0”. Hierin zit minder natrium maar meer kalium, magnesium en chloride. Het RIVM onderzocht wat de mogelijk nadelige gezondheidseffecten zijn van het overstappen [...]
De Dag van de Diëtist: Karin Overbeek
Karin Overbeek studeerde 40 jaar geleden af als diëtist en heeft zich in 2010 gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Vorig jaar stopte ze als praktiserend diëtist om zich volledig in te zetten als expert [...]
Voedingscentrum waarschuwt tegen “eetdrammen”
Van kassakoopjes in de supermarkt tot goedkope deals in fastfoodketens: opdringerig worden we tegenwoordig aangezet tot het eten van ongezond voedsel. Het Voedingscentrum introduceert hiervoor het nieuwe woord "eetdrammen". Met het benoemen van eetdrammen wil [...]
AI integreren in diëtetiekmodules
Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) de diëtetiek verrijken en efficiënter maken? Die vraag staat centraal in een nieuw onderwijsproject binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Docent-onderzoeker Annemarie Both-Zuur ontving [...]
Door boodschappenkaart eten duizenden kinderen gezonder
Duizenden kinderen eten gezonder en ouders ervaren minder financiële stress dankzij de boodschappenkaart van het Rode Kruis. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 8.000 gezinnen die deelnemen aan het Programma Schoolmaaltijden. Het Rode Kruis benadrukt dat [...]
Veel Nederlanders met vitamine D-tekort in winter
Aan het einde van de winter van 2023 had tussen de 7 en 26 procent van de Nederlanders een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, uitgevoerd binnen het Lifelines-cohort in Noord-Nederland. Mannen [...]
Diëtist in het nieuws: Harriët Jager-Wittenaar
Het televisieprogramma Hart van Nederland besteedde aandacht aan het gebruik van AI-chatbots voor voedings- of dieetadvies. Harriët Jager-Wittenaar, diëtist en bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, legde uit waarom [...]
Nieuw EAT-Lancet rapport over duurzame voeding
Dagelijks 300 gram groente en 200 gram fruit. En wekelijks 525 gram peulvruchten, 210 gram vis, 210 gram wit vlees, 105 gram rood vlees en 2 eieren. Dat zijn enkele adviezen uit het nieuwe “Planetary [...]
Lage glykemische index gunstig bij nachtdiensten
Tijdens een nachtdienst maakt het niet uit hoe vaak iemand eet, maar wel wát iemand eet. Maaltijden met een lage glykemische index helpen de bloedglucosespiegel stabiel te houden. Dat concludeert voedingswetenschapper en diëtist Dana Suyoto, [...]
Dag van de gewichtsconsulent
0p 1 oktober vond in Nederland de allereerste Dag van de Gewichtsconsulent plaats. Tijdens deze dag openden veel gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) hun deuren voor een open dag, in [...]















