Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?

Mensen met glutensensitiviteit zijn misschien niet overgevoelig voor gluten, maar voor fructanen. De buikklachten lijken namelijk vaker te ontstaan na inname van fructanen dan na gluten. Dat blijkt uit een studie van de Monash University in Australië. Aan het onderzoek deden 59 mensen mee, die vanwege buikklachten een glutenvrij dieet volgden, maar geen coeliakie hadden.

Test met mueslirepen

De deelnemers kregen 3 verschillende soorten mueslirepen: een reep bevatte gluten, een reep fructanen en een reep geen van beide. Een week lang aten de proefpersonen iedere dag één soort reep, met steeds een pauze van een week ertussen. De deelnemers zelf wisten niet welke reep ze in welke testperiode hadden.

Fructanen zorgen voor meer klachten

De reep met fructanen leidde tot 15 procent meer last van een opgeblazen gevoel en een toename van 13 procent in algemene buikklachten vergeleken met de controlereep. Reacties op de reep met gluten verschilden niet van de reacties op de controlereep.

Glutenvrij is niet de oplossing

‘Dit kan verklaren waarom mensen met een prikkelbare darm wel verbeteren op een glutenvrij dieet, maar niet klachtenvrij worden’, vertelt onderzoeker Jane Muir. ‘Door glutenvrij te eten elimineer je veel fructanen, maar andere producten die wel fructanen bevatten kunnen dan weer voor klachten zorgen’.

Fructanen één van de FODMAPs

Deze resultaten komen overeen met eerdere studies die goede resultaten vinden voor het FODMAP-dieet bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. In het FODMAP-dieet zijn fructanen een van de groepen koolhydraten die worden vermeden.

Bron: NewScientist

Gepubliceerd op 14 november 2017

Door Marjolein Steur

Reageer op dit artikel

  1. Jan van den Biggelaar 28 juli 2019 at 18:14 - Reply

    Geachte Marjolein,
    Mijn vrouw heeft al meer dan 25 jaar Coeliakie, althans dat werd toen geconstateerd na vele onderzoeken.
    Omdat er vroeger geen of weinig glutenvrije produkten te koop waren ben ik me gaan verdiepen in glutenvrij en het bakken en koken daarvan..
    In de loop der tijden is er veel veranderd en is er meer te koop.
    Maar omdat het niet even smakelijk is ben ik zelf gaan bakken.
    Doordat ik er veel mee bezig was en er veel over las kwam ik tot de ontdekking dat
    een coeliakie patient ook last kan hebben van fructose, en zelfs meer dan van tarwe gluten, en ook las ik dat mensen die ook fructose allergie ook bijvoorbeeld kunnen verdragen omdat dat andere gluten bevat.
    Zo probeerde ik brood te bakken van spelt en daar van had mijn vrouw totaal geen last, let wel van 100% spelt, alleen verkrijgbaar bij een molenaar.
    Ook onze huisarts gaf aan dat als mijn vrouw geen problemen had met spelt, het volgens hem geen kwaad kon.
    Intussen gebruiken we speld al vele jaren, en wat belangrijk is; je kunt er alles meebakken als tarwe dus dit is een uitkomst.
    Dus vraag ik me af; heeft het dus toch met fructose te maken?
    Met vriendelijke groete, Jan van de Biggelaar.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: gepensioneerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.