Onderzoek naar effect voedingsinterventies bij patiënten

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat samen met onder meer Wageningen University & Research het effect van voedings- en leefstijlinterventies onderzoeken. Hiermee willen de artsen en wetenschappers patiënten ondersteunen bij het verbeteren van hun leefstijl, en hopen ze vast te kunnen stellen welke aanpassingen van bijvoorbeeld de Schijf van Vijf nodig zijn voor betere patiëntenzorg.

Begeleiding

Het onderzoek start bij 3 patiëntengroepen: mensen met IBD, mensen die last hebben van vermoeidheid na darmkanker en mensen met cardiometabole aandoeningen. De leefstijlinterventies richten zich vooral op gezonde voeding, lichamelijke beweging en een gezond gewicht, met extra aandacht voor langdurige gedragsverandering. De patiënten krijgen hierbij begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en/of leefstijlcoach.

Aanpassingen op Schijf van Vijf

‘Goede zorg voor patiënten vraagt om wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen’, vertelt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte en vicevoorzitter van Alliantie Voeding in de Zorg. ‘Ook voor patiënten vormen de Richtlijnen Goede Voeding de basis. Daarbovenop zijn vaak specifieke aanpassingen nodig passend bij de chronische aandoening.’

Wetenschappelijke onderbouwing interventies

Het manifest “Naar voeding op maat in de medische zorg” van de Alliantie Voeding ligt aan de basis van dit onderzoek. Daarin wordt gepleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar dergelijke interventies, dat vertaald kan worden naar de praktijk. ‘We voeren al meer dan 10 jaar in nauwe samenwerking met de artsen observationeel voedingsonderzoek uit’, vertelt Kampman. ‘Nu gaan we daarnaast voedings- en leefstijlinterventies starten in ziekenhuizen bij mensen met chronische ziekten.’

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Gepubliceerd op 13 februari 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.