Nieuw onderzoek bevestigt: minder zout goed voor het hart

Studies naar de relatie tussen natriuminname en hartaandoeningen zijn niet altijd waterdicht door het ontbreken van praktische methoden om de natriuminname via voeding op de lange termijn te bestuderen. Amerikaanse wetenschappers gebruikten in hun onderzoek voor het eerst een gedragsindicator: het toevoegen van zout aan voedsel als indicatie voor de gebruikelijke inname van natrium. De studie bevestigt dat wat wetenschappers al dachten: minder zout leidt inderdaad tot een lager risico op hart- en vaatziekten.

Hartaandoeningen 

De onderzoekers ontdekten dat mensen die minder zout toevoegen aan hun eten een aanzienlijk kleinere kans hebben op hartaandoeningen, ongeacht leefstijlfactoren en reeds bestaande ziekten. Daarbij was het verband tussen het toevoegen van zout aan voedsel en het risico op hart- en vaatziekten het sterkst onder deelnemers met een lagere sociaaleconomische status en rokers.

Vragenlijsten

Voor de studie gebruikten de onderzoekers gegevens van 176.570 deelnemers van de UK Biobank. De deelnemers vulden onder meer vragenlijsten in over de frequentie van het toevoegen van zout aan hun voedsel. Daarnaast kregen de onderzoekers inzage in hun medische dossiers en verzamelden ze gegevens over hartaandoeningen, ziekenhuisopnames en doodsoorzaken.

Onvoldoende besef schadelijke effecten

‘Dat veel mensen nog te veel zout eten, komt mogelijk doordat veel mensen misschien onvoldoende beseffen dat te hoge zoutinname erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid en de kans op hartaandoeningen vergroot’, aldus de onderzoekers. Ze concluderen dat het beste effect wordt behaald als een zoutreductie gecombineerd wordt met een gezond eetpatroon volgens het zogenoemde DASH-dieet, vergelijkbaar met de Schijf van Vijf. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen in de toekomst helpen om patiënten meer te motiveren in hun dieet, omdat een zoutreductie een vrij makkelijk aanpasbare risicofactor is, die niet al te veel opoffering vraagt. 

Bron: American College of Cardiology

Gepubliceerd op 9 december 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.