Nederlanders gooien niet veel restjes weg

Bijna alle Nederlanders vinden het belangrijk om restjes op te eten om zo voedselverspilling tegen te gaan. Zo’n driekwart van de mensen doet dit ook altijd of meestal. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.500 mensen van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum in het kader van de Verspillingsvrije Week.

Restjes

Mensen houden vooral restjes over omdat ze onbewust te veel koken (33 procent). Van alle ondervraagden vindt 90 procent dat het belangrijk is om deze restjes op te eten in plaats van weg te gooien. Als het wel wordt weggegooid is dat vooral omdat er te weinig over is om te gebruiken in een volgende maaltijd, zegt 43 procent van de mensen. De belangrijkste redenen om minder voedsel te verspillen zijn het milieu (29 procent), dat het niet hoort om voedsel weg te gooien (28 procent) en dat het zonde is van het geld (24 procent). Ook vindt 6 op de 10 deelnemers dat het belangrijk is voor het klimaat om voedselverspilling te voorkomen.

Warm je restjes op, niet de aarde

De Verspillingsvrije Week vindt plaats van 12 t/m 18 september en heeft als thema: “Warm je restjes op, niet de aarde”. Als mensen thuis allemaal een week lang niets verspillen, scheelt dat ruim 23 miljoen goede maaltijden. In Nederland wordt een kwart van al het voedsel nooit gegeten, terwijl het hele proces rondom voedsel (verbouwen, verwerken, vervoeren, verpakken, koud houden, opwarmen) veel energie kost. Daarom is het voorkomen van voedselverspilling effectief om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Bewustwording en inspiratie

De Verspillingsvrij Week wordt georganiseerd door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen vinden er allerlei initiatieven plaats om mensen bewust te maken van voedselverspilling en te inspireren om restjes op een lekkere manier te kunnen gebruiken. Meer informatie is te vinden op www.verspillingsvrijeweek.nl.

Bron: Samen tegen Voedselverspilling

Gepubliceerd op 13 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.