Nederlander vindt vis duurzamer dan vlees
Nederlanders kiezen vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van de keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). Van 25 september tot 1 oktober is er de Bewuste Visweek, om de duurzame en gezonde voordelen van vis te laten zien.
31 procent kiest vaker voor vis
Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de Nederlanders vaker voor vis in plaats van vlees probeert te kiezen. Vleesvervangers worden door net zo veel Nederlanders als duurzaam beschouwd als vis (60 procent). Van de respondenten vindt 65 procent dat vis past in een duurzaam eetpatroon, een flink verschil met vlees (39 procent).
Visconsumptie toegenomen
Iets meer dan een kwart (27 procent) zegt vaker vis te eten dan een jaar geleden. Als belangrijkste redenen noemde men daarvoor dat men zich meer bewust is van vis als gezonde (62 procent) en als duurzame keuze (35 procent). In de supermarkt let 42 procent van de consumenten op het MSC- of ASC-keurmerk. De meest gegeten vissoorten in Nederland zijn: zalm, kabeljauw, tonijn en garnalen.
Bewuste Visweek
In de Bewuste Visweek (25 september – 1 oktober) zullen viswinkels, supermarkten, restaurants en cateringbedrijven aandacht geven aan vis met het ASC- en/of MSC-keurmerk. Het thema is “Vis met een hoofdletter V”. De hoofdletter V staat in deze week voor Verantwoord, Voedzaam, Vervangend, Veelzijdig en Verrukkelijk.
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van MSC en ASC. De online vragenlijst is in augustus 2023 ingevuld door 1.000 respondenten in een representatieve steekproef voor Nederland.
Bron: persbericht FoodCabinet
Gepubliceerd op 22 september 2023
Door Karine Hoenderdos