Minder obesitas bij veel Akkermansia in darmmicrobiota

De darmbacterie Akkermansia zou wel eens kunnen beschermen tegen obesitas. Bij mensen met veel Akkermansia in hun darmmicrobiota komt obesitas namelijk 20 à 30 procent minder vaak voor dan bij mensen met weinig van deze darmbacterie. Dat blijkt uit het eerste grootschalige bevolkingsonderzoek op dit gebied onder ruim 10.000 deelnemers aan het “American Gut Project”.

Disbalans van de darmmicrobiota

Onderzoekers van Wageningen University ontdekten in 2003 de bacterie Akkermansia en noemden deze naar de Wageningse microbieel-ecoloog dr. Antoon Akkermans (1941-2006). Op basis van dieronderzoek wordt al langer gedacht dat deze bacterie mogelijk beschermt tegen obesitas. De nieuwe gegevens van het American Gut Project, gepubliceerd in Nutrition & Metabolism, onderbouwen deze aanwijzing verder. Volgens de onderzoekers van deze studie gaat obesitas gepaard met een disbalans van de darmmicrobiota. Op basis van de resultaten concluderen ze dat Akkermansia beschermende effecten tegen obesitas heeft. Het lijkt er wel op dat het beschermende effect van Akkermansia wat afneemt bij het ouder worden. Bij deelnemers jonger dan 40 jaar ging een hoog percentage Akkermansia gepaard met een veel lager risico op obesitas dan bij deelnemers ouder dan 40 jaar.

Probiotica tegen obesitas?

De onderzoekers vinden dat Akkermansia een veelbelovende kandidaat is voor de ontwikkeling van probiotica. In Nature Medicine zijn vorig jaar de resultaten gepubliceerd van de eerste studie naar het effect van Akkermansia bij mensen. Het was een klein gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek (RCT) onder 32 mensen met overgewicht of obesitas, waarin suppletie met levende en gepasteuriseerde Akkermansia is vergeleken met placebo. Terwijl levende Akkermansia geen effect lieten zijn, zijn wel gunstige effecten gevonden met gepasteuriseerde Akkermansia: 3 maanden dagelijks gebruik ging gepaard met meer gewichtsverlies (circa 2 kg), een lagere vetmassa (ruim 1 kg) en een kleinere middelomtrek (ruim 2,6 cm) dan gebruik van een placebo. Ook de insulinegevoeligheid en het totaal cholesterolgehalte verbeterden. Veelbelovende resultaten dus, al ging het wel om een eerste, klein onderzoek.

Bron: Nutraingredients

Gepubliceerd op 12 november 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.