Meer slaapklachten bij schermgebruik voor het slapen

Het gebruiken van smartphone, tablet of computer in het uur voor het gaan slapen is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Slaapproblemen komen meer voor bij jongeren die dit dagelijks doen. De klachten worden minder als jongeren een week lang geen scherm gebruiken in de avond. Bovendien helpt het als ze tijdens het schermgebruik in de avond een oranje bril dragen die het blauwe licht tegenhoudt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, Amsterdam UMC, het Nederlands Herseninstituut en Lifelines.

Ook bij volwassenen

Van de jongeren tussen 13 en 18 jaar kijkt 83 procent elke avond op een lichtgevend scherm, vaak meer dan 2 uur lang. Jongeren die dit doen, vallen later in slaap, slapen korter, worden ’s nachts vaker wakker en hebben overdag meer moeite om wakker te blijven. Eerder onderzoek liet ook bij volwassenen zien dat langdurig schermgebruik in de avond samenhangt met slaapproblemen.

Blauw licht

De onderzoekers lieten de jongeren een week lang géén scherm gebruiken in de avond, of een week tijdens schermgebruik in de avond een oranje bril dragen die het blauwe licht blokkeert. In beide gevallen verminderden de slaapproblemen. Lichtgevende schermen van televisies, computers, laptops, tablets en smartphones maken tegenwoordig steeds meer gebruik van led-technologie. Led-technologie zendt relatief meer blauw licht uit dan de traditionele beeldschermen. Het is bekend dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daardoor de slaap kan verstoren. Dit onderzoek geeft aanwijzing dat blauw licht inderdaad effecten op slaap heeft. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals cognitief bezig zijn en door schermgebruik later gaan slapen.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 2 april 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.