Ik ben diëtist en… taartenbakker

Dit is de 24e aflevering in de serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

Voor deze aflevering spraken we met Maureen Kamer over haar 2 banen. Zij werkt bij diëtistenpraktijk Salus in Raalte en bakt taarten voor haar bedrijf “ByMaufies”. Een tegenstrijdige combinatie? Zij vindt van niet!

Ik ben diëtist en…

‘Taartenbakker! Ik was als kind al veel te vinden in de keuken. Vroeger hielp ik mijn moeder al met het bakken van koekjes en taarten. In 2017 studeerde ik af als diëtist en begon ik gaandeweg steeds weer meer te bakken. Niet met kant-en-klare bakmixen, maar met eigen receptuur. Op een van mijn moeders verjaardagen maakte ik een red velvet cake en kwam het idee in mij op om mijn bakkunsten te gaan delen op social media. In augustus 2019 was mijn bedrijf “ByMaufies” geboren. In het begin maakte ik ook nog wel eens recepten voor warme maaltijden en die plaatste ik dan op Instagram, maar inmiddels ben ik volledig gefocust op het bakken van taarten en gezonde tussendoortjes. Natuurlijk zijn taarten niet per definitie gezond, maar ik vind dat iets lekkers een onderdeel mag zijn binnen een gezonde leefstijl. Mijn bakkunsten bleven niet ongezien en de aanvragen begonnen binnen te lopen. Er kwam een website en ik bakte inmiddels veel taarten op bestelling. Toen kwam Corona en kreeg ik meer tijd en ruimte om nieuwe concepten te bedenken. Ik heb toen de “healthy snackbox” ontwikkeld. Deze healthy snackbox bestaat uit gezonde tussendoortjes met minder suiker, zoals brownies van bonen en havermout-appel-koekjes. En ik ontwikkelde de brievenbustaart! Een taart die gewoon door de brievenbus past, zo kon ik ook mensen buiten mijn regio gaan bedienen.’

Deze combinatie levert mij…

‘Ik kan mijn creativiteit kwijt in het bakken en het proces van bakken levert mij een fijne dosis “gezonde stress” en ontspanning. Ook het maken van content, het fotograferen van taarten, vind ik een ontzettend leuke afwisseling met mijn werk als diëtist. En natuurlijk de combinatie met diëtist zijn. Kennis over gezonde voeding overdragen aan de ene kant en aan de andere kant de boodschap van genieten van eten: je hoeft niet altijd op een wortel te kauwen. Die tegenstelling vind ik eigenlijk wel leuk. Ik noem dat ook wel “bewust ongezond kiezen”. Door ook recepten van gezonde snacks te delen op social media, leer ik mensen zelf gezonde tussendoortjes te bereiden. Dat proces van zelf bereiden, zien wat erin gaat, is een veel bewuster proces dan een cake kopen in de supermarkt. Bovendien ben ik fan van de vriezer: bewaar stukjes taart of gezonde snacks die over zijn in de diepvries. Dan kun je er later nog eens van genieten en is de kans bovendien klein dat je alles in één keer opeet.’

Deze tips heb ik voor mijn collega’s…

‘Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Wil je iets gezonds bakken, dan hoeft dat niet zoveel tijd te kosten. Een gezonde snack heb je namelijk in een handomdraai gemaakt. Natuurlijk bevat een verantwoord plakje cake ook nog steeds “natuurlijke suikers” en calorieën, maar ik zie het ook zo: het is net even wat spannender dan een plakje ontbijtkoek en je waardeert het eten meer als je zelf de tijd erin hebt gestoken. Wil je je gezonde snack voedzamer maken? Voeg eens groente toe aan je cake, denk aan courgette, wortel of zwarte bonen. Dat maakt een gezonde leefstijl toch veel leuker en gevarieerder!’

Gepubliceerd op 13 april 2021

Door Teuni Verhagen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.