Ik ben diëtist en… imker

Dit is de 18e aflevering in de serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

Voor deze aflevering spraken we met Sandra Buijing. Zij is een diëtist met aandacht voor mens en aarde en heeft een eigen bedrijf Lifestyle Impact. Ook werkt ze als sportdiëtist in diëtistenpraktijk Invorm en ze is imker.

Ik ben diëtist en…

‘Imker. Sinds 2014 staan mijn duurzaamheidsvoelsprieten beter afgesteld. Ik deed in dat jaar mee aan de Youth Food Movement (tegenwoordig bekend als Slow Food Youth Network, red.). Dit is een jaarlijks educatieprogramma over voedsel, voor jonge professionals, studenten en ondernemers. Toen kwam ik erachter dat voeding zoveel meer is dan adviezen geven en voedingen berekenen. En dat veel mensen op zo’n andere manier met voeding bezig zijn. Mijn ogen zijn echt opengegaan door veel voedselproducenten te bezoeken en te leren over onze voedselketen. Sinds 2 jaar woon ik aan de rand van de polder en heb ik mijn eigen moestuin. Dan zie je ineens dat er alleen vruchten aan een plant komen als de plant ook daadwerkelijk bevrucht wordt. En daar zijn bijen onmisbaar voor. Niet veel later zag ik bij mij in de buurt langs een N-weg allemaal bloemen gepland worden, ze noemden dit de “Honey Highway”. Zo kwam ik in contact met de imkercursus die aangeboden werd in samenwerking met Honey Highway en de bio-supermarkt Odin. Toen heb ik me ingeschreven voor die cursus! Helaas heb ik zelf nog geen bijen, daarvoor moet ik eerst mijn tuin nog meer “bij-proof” maken met meer bloemen. Maar dat ben ik uiteraard wel van plan, volgend jaar wil ik een bijenkast in de tuin hebben staan. De biodynamische imkercursus die ik volgde, bestond uit 5 zaterdagen waarin we onder andere alles leerden over de jaarcyclus van het bijenvolk. Bijen zijn zo’n slim fascinerend volk. Ze hebben een duidelijke hiërarchie en hebben taken enorm goed verdeeld. Ze maken bijvoorbeeld dansjes in de kast om aan andere bijen duidelijk te maken waar nog nectar te halen valt, zo slim! Slim en onmisbaar zoals ik al eerder zei, want tweederde van je voedsel ligt op jouw bord door het werk van bijen en andere bestuivers. De vrouwtjesbijen verzamelen stuifmeel voor hun kroost bij verschillende bloemen en doen daarbij nietsvermoedend aan bestuiving: er vindt bevruchting plaats op de plant zodat een zaadje kan uitgroeien tot vrucht.’

Deze combinatie levert mij…

‘Een holistische kijk. Ik denk niet zwart-wit in gezond en ongezond, want het grote plaatje is zoveel gecompliceerder. In mijn eigen eetpatroon houd ik rekening met de impact op de aarde en ik probeer anderen aan te moedigen dat ook te doen. Dat betekent dus dat ik voornamelijk vegetarisch eet, maar ook nog wel eens vlees. Dat ik nog kaas eet, maar er wel voor kies om weinig zuivel te gebruiken. Na de cursus tot imker ben ik ook niet meteen alle producten gaan mijden met honing, al zou dat misschien wel het beste zijn. Honing is het eten van de bij, niet van de mens! Een bijenvolk overleeft de winter alleen als ze voldoende honing heeft om zich warm te houden. Veel imkers halen de honing weg en voeren de bijen bij met suiker. Als ik in de toekomst een bijenvolk heb dan ga ik dit anders doen: ik zou dan geen honing weghalen en de bijen dus puur hebben voor de bestuiving. Ik volg de visie van de biodynamische imkers. Door mijn imkercursus heb ik ook de meerwaarde van biologische voeding leren kennen. Biologische producten worden met meer zorg geteeld dan producten in de doorsnee landbouw. Gewassen worden niet bespoten met gif waarvan bijen kunnen doodgaan. Dus ja, ik doe zeker meer biologische boodschappen dan vroeger. Door zulke zaken over duurzaamheid te weten, ben ik meer de complementaire hoek ingedoken. Zo doe ik nu een opleiding kruidengeneeskunde, ook wel bekend als fytotherapie. Daar leer ik nog meer over allerlei boomsoorten, verschillende soorten planten en kruiden en welke invloed deze hebben op ons lichaam. Heel leerzaam en interessant, en dat wil ik graag gaan verbinden met de reguliere voedingstherapie.’

Deze tips heb ik voor mijn collega’s…

‘Ik zou zeker willen zeggen: kijk holistisch. Trek gezondheid breder, trek het door naar de hele aardbol. Check niet alleen de voedingswaarden, maar ook waar producten vandaan komen en welke impact ze hebben. Plant biologische bloemen in je tuin of op je balkon en verwelkom het onkruid. Dit komt de bijen ten goede. Koop waar mogelijk en in hoeverre je situatie het toelaat biologische voeding, daarvoor wordt geen landbouwgif gebruikt waar bijen anders aan doodgaan. Kijk of je je eigen groente kunt verbouwen, al is het maar 1 courgette- of pompoenplant. Het is zo bijzonder dat je van 1 zo’n klein zaadje meerdere keren kunt oogsten. Verwonder je meer over de natuur! En als laatste: kijk de documentaire “Honeyland”.’

Gepubliceerd op 17 november 2020

Door Teuni Verhagen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.