Handreiking “Eten en drinken voor mensen met dementie”

Van onbedoeld gewichtsverlies tot kauw- en slikproblemen en van voedselweigering tot het inzetten van medische voeding: de handreiking “Eten en drinken voor mensen met dementie” geeft algemene informatie over de meest voorkomende problemen bij eten en drinken bij mensen met dementie in het verpleeghuis. Daarnaast geeft de handreiking tips aan mantelzorgers om problemen te herkennen en zelf iets te kunnen doen.

Mantelzorgers

Aanleiding voor het ontwikkelen van deze handreiking waren de vele vragen in de praktijk over dit onderwerp en het gebrek aan goed informatiemateriaal. Het doel van de handreiking is mantelzorgers te ondersteunen en te voorzien van betrouwbare en heldere informatie over de problemen die bij hun naasten met dementie in het verpleeghuis kunnen ontstaan. Daarnaast is de handreiking ook geschikt voor zorgprofessionals in het verpleeghuis. Bovendien kunnen zorgprofessionals de handreiking aanraden wanneer naasten meer willen weten over eten en drinken bij dementie.

Brede benadering

De handreiking is ontwikkeld door onafhankelijke experts, met hulp van enkele partnerorganisaties: Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Geriatrie en ouderen (DGO) Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, Ergotherapie Nederland, Vilans en Alzheimer Nederland. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat het thema eten en drinken in de handreiking breed wordt benaderd. Er is niet alleen aandacht voor het voedingskundige aspect rondom eten en drinken, maar ook voor ergonomische, logopedische, psychische en ethische aspecten. De handreiking is getest in de praktijk en kreeg veel positieve reacties.

Je kunt de handreiking downloaden als digitale versie en als printversie (20 pagina’s).

Bron: Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Gepubliceerd op 19 januari 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.