Glutenvrij dieet geen effect bij endometriose

Wetenschappers van Maastricht UMC+ en Amsterdam UMC vinden onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van gluten van invloed is op endometriose. Omdat een glutenvrij eetpatroon eerder negatieve gevolgen geeft voor vrouwen met endometriose, raden ze het glutenvrij dieet af bij deze aandoening.  

Glutenvrij bij endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder zit, zoals in de buikholte of in de darmwand. Dat geeft klachten als hevige menstruatiepijn, (chronische) buikpijnklachten en obstipatie of diarree. In Nederland lijdt naar schatting 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan deze aandoening. Het is bekend dat symptomen die optreden bij endometriose sterk lijken op klachten bij darmaandoeningen als coeliakie of prikkelbaar darmsyndroom. Alleen medische behandeling zorgt vaak onvoldoende voor afname van de klachten. Hierdoor zoeken veel vrouwen met endometriose naar aanvullende therapieën, zoals een dieet. Een veel gevolgde remedie is glutenvrij eten.    

De invloed van verwachtingen

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Amsterdam UMC hebben beschikbare studies naar een glutenvrij eetpatroon bij endometriose kritisch beoordeeld. Het artikel over de studie is recent verschenen in het voedingswetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Nutrition. Sommige studies lieten een samenhang zien tussen specifieke dieetmaatregelen en symptoomvermindering bij endometriose. Maar hierbij waarschuwen de onderzoekers dat effecten van dieetveranderingen sterk beïnvloed kunnen worden door verwachtingen vooraf. Zo wordt er op social media en “van horen zeggen” vaak beweerd dat glutenvrij eten de klachten van endometriose vermindert. Het vermoeden dat het eten van gluten de klachten veroorzaakt, leidt al tot klachtenvermindering bij het volgen van een glutenvrij dieet. 

Geen bewijs

De onderzoekers concluderen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat gluten een rol speelt bij de ontwikkeling van endometriose. Mensen zonder coeliakie ondervinden volgens de onderzoekers vooral nadelige effecten van het volgen van een glutenvrij dieet. Als voorbeelden noemen ze de hoge kosten van glutenvrije producten, een zeer beperkt assortiment, een verminderde voedingskwaliteit (meer vet en suiker, minder vezel, mineralen en vitaminen) en soms zelfs sociaal isolement. Volgens de onderzoekers is het aanbevelen van een glutenvrij dieet aan vrouwen met endometriose alleen gerechtvaardigd als zij ook gediagnosticeerd zijn met coeliakie.  

Bron: Maastricht UMC+ 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Jitske de Boer 28 oktober 2023 at 21:11 - Reply

    Dag. Ik zou het fijn vinden als genoemd onderzoek nog eens herhaald wordt , en dan met het oog op LACTOSE. Want Lactose kan stapelen in Lichaam (bij een lactose-intolerantie), net als zware metalen, toxische stoffen, siliconen en tabaksresten bijv.. Dit vindt ook plaats op/in weefsels in de buikholte en zenuwbanen, wat pijn veroorzaakt. Bovendien geeft lactose belasting dezelfde spijsverteringsklachten als bij gluten-overgevoeligheid, is mijn praktijk ervaring. Strikt Lactose-vrij dieet en ontgiften dmv enzymen verbetert de aandoening aanmerkelijk, + aanvulling van vetzuren en wat verder nuttig is.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - orthomoleculair geneeskundige/diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.