Gerdien Ligthart

In 2008 promoveerde Gerdien Lighthart cum laude aan de VU met haar proefschrift “The metabolic pathways of (alanyl)glutamine into citrulline and arginine in surgical patients”. Ze werkte in het Isala Ziekenhuis in Zwolle en in het VU medisch centrum. Inmiddels werkt ze in Texas, VS, als Research Assistant Professor bij het Center for Translational Research in Aging & Longevity. Eind dit jaar komt ze terug naar Nederland, maar ze blijft nog wel aan dit instituut verbonden.

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn:

‘Op dit moment werk ik aan het ontwikkelen van een stabiele isotopenmethode waarmee digestie en absorptie van macronutriënten kan worden gekwantificeerd. Verder werk ik aan het ontwikkelen van een methode om met behulp van stabiele isotopen de eiwitbehoefte van verschillende groepen patiënten te kunnen bepalen. En ik ben bezig met het ontrafelen van (potentieel) ziekmakende metabole pathways in het aminozuurmetabolisme.’

In mijn werk ben ik trots op:

‘Voordat ik naar Amerika ging, in augustus 2013, werkte ik met chirurgisch oncologische patiënten in het VUmc. Ik heb als diëtist van het voedingsteam ook met patiënten op de IC gewerkt. Ik ben er trots op dat ik eerst als diëtist een bijdrage heb geleverd aan het herstel en de kwaliteit van leven van deze patiënten, en dat ik nu als onderzoeker werk aan mogelijkheden om hun herstel en kwaliteit van leven te verbeteren. Goed voorbeeld is het ontwikkelen van een methode om digestie en absorptie te kwantificeren. Dat is belangrijke informatie voor patiënten met pancreaskopkanker, die een curatieve operatie ondergaan.

Ik ben een diëtist die:

‘Het herstel en de kwaliteit van leven van ernstig zieke patiënten wil verbeteren.’

Dit wil ik nog bereiken in mijn werk:

‘Ik wil doorgaan met een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe onderzoekstechnieken en voedingsinterventies om het herstel van ernstig zieke patiënten te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.’

E-mail: gc.melis@ctral.org of gc.ligthartmelis@gmail.com

Gepubliceerd op 8 december 2014

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.