Geen suiker meer in zomergroenten uit pot of blik

Alle producenten van pot- en blikgroenten voegen binnenkort geen suiker meer toe aan zomergroenten als doperwten, wortels en maïs. Ook zal het zoutgehalte met maximaal 25% dalen. Dit is het resultaat van nieuwe normen die gaan gelden voor ruim 40% van alle groenteconserven. Het gaat om zowel merkproducten als huismerkproducten.

Wintergroenten

In het najaar wordt bekend gemaakt of er ook minder suiker en zout zal worden toegevoegd aan wintergroenten en appelmoes. Overigens werden sperziebonen, tuinbonen en snijbonen al langer verwerkt zonder toevoeging van suiker. Voor deze zomergroenten is de zoutverlaging wel nieuw.

Vanaf de oogst

De nieuwe normen voor de zomergroenten gaan in tussen de oogst deze zomer en september 2018. In die periode verdwijnen geleidelijk de oude blikken en potten met toegevoegd suiker en meer zout.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Deze nieuwe stap in het verlagen van het zout- en suikergehalte is onderdeel van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Al eerder – tussen 2012 en 2016 – is het zoutgehalte in groenteconserven verminderd met 30%.

Bron: VIGEF

Gepubliceerd op 28 juni 2017

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.