Geen suiker meer in zomergroenten uit pot of blik
Alle producenten van pot- en blikgroenten voegen binnenkort geen suiker meer toe aan zomergroenten als doperwten, wortels en maïs. Ook zal het zoutgehalte met maximaal 25% dalen. Dit is het resultaat van nieuwe normen die gaan gelden voor ruim 40% van alle groenteconserven. Het gaat om zowel merkproducten als huismerkproducten.
Wintergroenten
In het najaar wordt bekend gemaakt of er ook minder suiker en zout zal worden toegevoegd aan wintergroenten en appelmoes. Overigens werden sperziebonen, tuinbonen en snijbonen al langer verwerkt zonder toevoeging van suiker. Voor deze zomergroenten is de zoutverlaging wel nieuw.
Vanaf de oogst
De nieuwe normen voor de zomergroenten gaan in tussen de oogst deze zomer en september 2018. In die periode verdwijnen geleidelijk de oude blikken en potten met toegevoegd suiker en meer zout.
Akkoord Verbetering Productsamenstelling
Deze nieuwe stap in het verlagen van het zout- en suikergehalte is onderdeel van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Al eerder – tussen 2012 en 2016 – is het zoutgehalte in groenteconserven verminderd met 30%.
Bron: VIGEF
Gepubliceerd op 28 juni 2017
Door Angela Severs