Duurzame, plantaardige en gezonde voeding trends in Duitsland

Wat zijn de grootste trends op het gebied van voeding? Volgens het Duitse “Nutrition Trends Report” staan duurzame, plantaardige en gezonde voeding hoog in de top 10. Andere trends zijn digitale voedingsadviezen, gepersonaliseerde voeding, darmgezondheid, mindful eten en alcoholvrij drinken.

Nutrition Trends Report

Het Duitse Voedingscentrum (Bundeszentrum für Ernährung) werkte mee aan het “Nutrition Trends Report”, dat is gebaseerd op de resultaten van een online vragenlijst, ingevuld door 170 Duitse voedingsdeskundigen. Hoewel het onderzoek bij onze oosterburen is uitgevoerd, lijken de trends ons ook in Nederland van toepassing. Lees hieronder de top 10 van voedingstrends, met toelichting, en oordeel zelf.

1 Klimaatvriendelijke en duurzame voeding

Op nummer 1 staat klimaatvriendelijke, duurzame voeding. En dat gaat verder dan alleen het vermijden van vlees, vindt bijna de helft van de Duitse voedingsdeskundigen. Het omvat ook lokaal geproduceerde voeding en seizoensproducten en er is voorkeur voor transparante, korte ketens, weinig verspilling en zo min mogelijk verpakking.

2 Plantaardige voeding

Elke dag vlees of vis eten is voor veel mensen niet meer te verenigen met doelstellingen op het gebied van klimaat, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Mensen willen hun dierlijk voedingspatroon veranderen, maar helemaal vegetarisch of veganistisch eten is vaak een stap te ver. Het compromis is volgens 36 procent van de Duitse voedingsdeskundigen flexitarisch eten. Mensen kiezen vaker voor plantaardige producten, al blijft vlees nog steeds favoriet bij speciale gelegenheden.

3 Digitale voedingsadviezen

Ruim een kwart van de Duitse voedingsdeskundigen ziet een toenemende vraag voor digitale voedingsadviezen. Online voedingscoaching is gemakkelijk en bespaart tijd. Door de coronapandemie zijn mensen vertrouwd geraakt met online communiceren en online lezingen, workshops, check-ups en spreekuren zijn dan ook in opmars. Vooral 50-plussers zijn volgens het rapport trendsetters op het gebied van gezondheidsapps en digitale gezondheid.

4 Gezonde gemaksvoeding “to go”

Gezond of snel eten? Mensen willen het allebei, zo signaleert 20 procent van de Duitse voedingsdeskundigen. Met gezonde gemaksvoeding kunnen ze gezond blijven eten, ondanks een drukke leefstijl. In steeds meer supermarkten zijn bowls, salades, voorgesneden fruit en verse soep te koop en de rijen bij gezonde fastfood restaurants zijn tegenwoordig soms langer dan bij hamburgerketens. Meal prepping – gezonde maaltijden van tevoren bereiden voor drukke dagen – beleeft een opleving.

5 Gepersonaliseerde voeding

Wat gezonde voeding betreft is er geen “one size fits all”. Bijna 20 procent van de Duitse voedingsdeskundigen ziet een toenemende aandacht voor gepersonaliseerde voeding, die rekening houdt met individuele behoeften en voorkeuren. Bij deze trend horen apps die functionele voedingsmiddelen en supplementen adviseren om iemands gezondheid en lichaam te optimaliseren.

6 Darmgezondheid

Bijna 20 procent van de Duitse voedingsdeskundigen signaleert dat er steeds meer aandacht is voor het microbioom in onze darmen en de rol bij het immuunsysteem, de vertering, de algehele gezondheid en het welbevinden. De relatie tussen darmgezondheid en sportprestaties staat in de belangstelling, net als prebiotica, probiotica en gefermenteerde voeding.

7 Gezonde voeding

Vergeleken met 10 jaar geleden is de voedingskennis van consumenten enorm toegenomen. Consumenten zijn tegenwoordig goed geïnformeerd over gezonde voeding, aldus 15 procent van de Duitse voedingsdeskundigen. Ze zijn geïnteresseerd in gezonde recepten, “superfoods” en intermitterend vasten en zoeken inspiratie en motivatie om gezond te eten of gewicht te verliezen.

8 Mindful eten

Met veel liefde koken, ingrediënten zorgvuldig selecteren, uitgebreid genieten van maaltijden en luisteren naar je lichaam: volgens 13 procent van de Duitse voedingsdeskundigen is mindful eten een trend. Na de strenge afslankdiëten van vroeger ontwikkelen vooral vrouwen nu weer een neutralere houding tegenover hun voedingspatroon en hun lichaam, wat goed is voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

9 Vegan

Een Michelinster voor een veganistisch restaurant was voorheen groot nieuws, maar in de toekomst zullen steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige voeding. Dat voorspelt 13 procent van de Duitse voedingsdeskundigen. Vegan kooklessen zijn populair en zelfs voor traditionele vleesmaaltijden met Kerstmis of Pasen zijn er veganistische alternatieven. Tot slot ruimen supermarkten steeds meer schapruimte in voor veganistische producten.

10 Alcoholvrij

Drinken zonder dronken te worden: volgens 12 procent van de Duitse voedingsdeskundigen genieten alcoholvrije varianten van bier, wijn en gedestilleerd een toenemende populariteit. Dat geldt vooral voor jongere generaties, al beschouwen ook steeds meer ouderen alcohol als ongezond. Alcoholvrij bier is al langer populair en alcoholvrije wijn is ook in opkomst. Er is veel onderzoek naar de productie van alcoholvrije alternatieven zoals gefermenteerde fruitsappen.

Bron: Nutrition Hub

Gepubliceerd op 29 maart 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.