‘Dokters hebben geen verstand van voeding’

In 2020 werden de Diëtistendagen van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten uitgesteld vanwege de coronapandemie en ook dit jaar was het nog heel lang spannend of de dagen door konden gaan. Het sein ging pas echt op groen op 25 september. In een paar weken is door organisator PIT Actief extreem hard gewerkt om alles nog te regelen. En het is gelukt! Met ruim 900 deelnemers en 200 lezingen werd op 8 en 9 oktober het mooie vak van de diëtist gevierd.

Voedingszorg helpt

Tijdens de plenaire opening sprak prof. Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en internist. Hij verklaarde dat we ons bevinden in de gouden eeuw van de geneeskunde. In razend tempo zijn er verbeteringen in behandelingen. Ziektes die vroeger onbehandelbaar of dodelijk waren, zijn dat vaak niet meer. ‘Het lukt je niet meer om dood te gaan aan een hartaanval’, stelde Levi. Door COVID-19 is het belang van voeding extra onder de aandacht gekomen. Levi: ‘Voedingszorg helpt bij zeer veel aandoeningen.’ Hij zei ook: ‘Dokters hebben geen verstand van voeding’. Diëtisten mogen volgens Levi best wat assertiever zijn. Ze kunnen hun mening geven als er onzin wordt verkondigd over voeding op social media. En ze kunnen in instellingen ook een rol in de organisatie pakken, om zo hun stem beter te laten gelden.

Gepubliceerd op 10 oktober 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Dorien 12 oktober 2021 at 14:23 - Reply

    “Met de opmerking “Dokters hebben geen verstand van voeding” moet ik het helaas eens zijn…en ook dat ze zich daar ook niet in willen verdiepen…ze denken nog steeds in behandelen van een aandoening, zelfs in plaats van genezen…laat staan voorkomen…en dat zie ik als ‘ervaringsdeskundige’ helaas maar al te vaak…ben februari 2020, net voor het uitbreken van de Corona pandemie, getransplanteerd. En hoewel ik nog nooit tekenen heb gehad van een verhoogd cholesterol, kreeg ik direct na de transplantatie statines voorgeschreven. Dit terwijl ik in het begin wekelijks en later maandelijks werd gecontroleerd via klinische lab uitslagen…dus dat was een mooie manier geweest om te controleren of ik al dan niet verhoogd cholesterol waardes ontwikkelden. Dit heb ik ook proberen duidelijk te maken aan een van de jonge nefrologen/internisten die onderzoek had gedaan naar statines…hij vond het een interessante zienswijze en zou het meenemen…maar ik heb daarna er nooit meer wat van vernomen.
    Daarnaast kreeg ik nauwelijks adviezen over leefstijl of voeding…en dan ook nog vaak via de verpleegkundige (niet eens de arts zelf). Diverse keren gevraagd of ik voor advies of begeleiding naar een diëtist verwezen kon worden of een fysiotherapeut, daar werd nauwelijks wat op gezegd en als ze al antwoorden was het van: dat mag gerust zelf doen…
    Hierover was ik best teleurgesteld, want zelf ben ik wel erg nieuwsgierig naar hoe ik het beste uit de nieuwe nier en het leven te halen. Maar er zijn ook heel veel patiënten die deze motivatie niet hebben, de wetenschap dat het uberhaupt bestaat en wie je daarbij kan helpen…of zelfs maar de energie. En dat deze personen misschien zelfs moeten worden gekoppeld aan een begeleidend persoon, omdat ze dat nooit uit zichzelf zouden doen…een gemiste kans, vind ik dat…voorkomen is beter dan genezen…en daarvoor kunnen de diëtisten i.s.m. goed opgeleide gewichtsconsultenten/voedingscoaches met zekerheid zorgen…dit moet veel vaker en harder onder de aandacht worden gebracht…VOEDINGSZORG MOET MEER SMOEL KRIJGEN… met gebundelde krachten moet deze branche van zich laten horen en zich laten zien…IK DOE MEE!!

    • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Indien anders: in opleiding, maar ook nierpatiënte
  2. Miep Van Dam 11 oktober 2021 at 12:58 - Reply

    Als het over voeding gaat, luistert de leek alleen naar sociale media of dat artikel in de krant. Waarom worden we als professional niet gehoord. We moeten harder schreeuwen lijkt het.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Diëtiste geweest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.