Dit doet: Stuurgroep VoedingsInterventie Eetstoornissen (VIE)

In de rubriek “Dit doet:…” informeren diëtisten elkaar over hun samenwerkingen. In deze editie stelt Rena Braams de Stuurgroep VIE (VoedingsInterventie Eetstoornissen) voor, die binnenkort een heuse vereniging wordt. Op 12 mei is de oprichting en eerste themabijeenkomst over ARFID. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk.

Maak jij ook deel uit van een werkgroep, regioteam, intervisiegroep, netwerk of een ander extramuraal samenwerkingsverband? En wil je ook aan andere diëtisten laten zien wat jullie samen doen en bereiken? Meld je dan aan via info@nieuwsvoordietisten.nl. 

Hier stelt Rena haar stuurgroep voor: 

Zichtbaarheid en onmisbaarheid 

In 1998 sloeg een groep diëtisten, werkzaam binnen de specialisatie eetstoornissen, de handen ineen en ontstond Stuurgroep VIE. Initieel om ingewikkelde cases te bespreken, intervisies te houden en zorg te dragen voor de zichtbaarheid en onmisbaarheid van de diëtist in de behandeling van eetstoornissen. In de daaropvolgende 25 jaar ontwikkelde de stuurgroep brochures gericht op voedingsvoorlichting aan mensen met eetstoornissen en schreven we mee aan nieuwe behandelrichtlijnen. Ook ontwikkelde en organiseerde de stuurgroep de post-HBO-scholingen “Behandeling van Eetstoornissen” en ”Eetstoornissen bij jongeren”.   

Speerpunten 

Onze speerpunten zijn het opzoeken van de samenwerking met andere disciplines en zichtbaarheid geven aan wat de deskundigheid van de diëtist voor hen kan betekenen. Door actieve deelname aan de discussies op landelijk niveau (zowel practise- als evidence based onderbouwd) heeft VIE in de loop der jaren de rol van de diëtist stevig kunnen neerzetten. Het aantal diëtisten dat zich aansluit bij VIE en deelname aan de besloten LinkedIn-groep blijft groeien.  

Toename eetstoornissen 

In coronatijd werd een forse groei gesignaleerd van het aantal mensen met een eetstoornis. Ook de ernst lijkt te verergeren. Daardoor zien eerstelijns diëtisten steeds meer mensen met eetstoornissen. De vraag naar de post-HBO scholingen is hierdoor toegenomen. We worden als stuurgroep steeds vaker gevraagd mee te denken, mee te schrijven en actief deel te nemen aan dit maatschappelijke probleem.  

Oprichting van een vereniging 

Inmiddels staan we aan de vooravond van de oprichting van een vereniging voor diëtisten met de specifieke deskundigheid voedings- en eetstoornissen. Doel van de vereniging is het verbeteren van de kwaliteit van geboden zorg aan patiënten met voedings- en eetstoornissen door diëtisten en het verbeteren van de positie van de diëtist in het multidisciplinaire behandelteam. De vereniging biedt daarnaast een platform voor diëtisten met deze specifieke deskundigheid, behartigt diens belangen binnen de gezondheidszorg en zorgt voor deskundigheidsbevordering middels de 2 eerdergenoemde post-HBO-opleidingen.  

ALV en themabijeenkomst

Op 12 mei aanstaande stelt het beoogd bestuur zich in de eerste algemene ledenvergadering voor aan haar toekomstige leden. Ook maken we dan de nieuwe naam van de vereniging bekend. Naast een ALV ligt de focus van deze eerste themabijeenkomst op de voedingsstoornis ARFID. Steeds meer diëtisten in zowel de gespecialiseerde 2e en 3e lijn zorg, maar ook in de 1e lijn krijgen te maken met patiënten die behandeling nodig hebben vanwege ARFID. Prof. dr. Sandra Mulkens en diëtist Linda Hover, beide werkzaam in Maastricht UMC+, zullen tijdens de bijeenkomst de aanwezigen meenemen in de behandeling van kinderen en volwassenen met gediagnosticeerd ARFID.  

Sluit je aan!

Zie jij ook steeds meer mensen met een eetstoornis en wil je je hier verder in scholen? Wil je jouw specifieke deskundigheid uitdragen binnen het multidisciplinaire team waarin je werkzaam bent? Draag jij jouw eigen deskundigheidsbevordering en die van jouw collega-diëtisten een warm hart toe? Sluit je dan aan als lid bij onze vereniging en kom naar de themabijeenkomst op 12 mei aanstaande!  
Mail naar vienetwerk@gmail.com voor meer informatie.

Gepubliceerd op 25 april 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.