Diëtisten in het nieuws: Pauline Kortbeek en Jolanda van Teeffelen

In de serie “Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen en op welke manier. Diëtist Jolanda van Teeffelen van diëtistenpraktijk HRC werd door RTL Nieuws geïnterviewd over dieettrends. Diëtist Pauline Kortbeek – alias De Eetmevrouw – vertelde in Libelle over het belang van een goed ontbijt.  

Jolanda van Teeffelen bij RTL Nieuws  

Naar aanleiding van de nieuwste onderzoeksgegevens van het CBS, waaruit blijkt dat 6 op de 10 volwassenen in Nederland weleens hebben geprobeerd af te vallen vroeg RTL Nieuws Jolanda van Teeffelen naar dieettrends door de jaren heen. Zo waren er bijvoorbeeld de sapkuren, het brooddieet, het “Sonja Bakkeren” en het sherry dieet, waarbij men de helft van de gewone voeding at en bij iedere maaltijd 1 of 2 glazen sherry nuttigde. ‘Het is blijkbaar niet hot en fancy om gewoon gezond te eten’, aldus Jolanda, die merkt dat het merendeel van de mensen vooral een quick fix wil. En die drang om zo snel mogelijk veel af te vallen kan volgens haar bizarre vormen aannemen, waarbij het gevaar vooral in de eenzijdigheid schuilt. Als voorbeeld noemde ze het momenteel populaire “ziekenhuisdieet”, waarbij mensen vrijwel alleen broccoli, rijst en kip eten. ‘En hoewel dat allemaal gezonde dingen zijn, is het dieet niet goed voor je. Als je alleen maar appels eet, is het ook niet gezond te noemen.’ 

Lees hier het hele interview met Jolanda.  

Pauline Kortbeek in Libelle 

‘Het goede aan een ontbijt is dat dit de eerste mogelijkheid van de dag is om je lichaam van goede voedingsstoffen en energie te voorzien’, vertelde Pauline Kortbeek in Libelle. Het tijdstip maakt hierbij niet zoveel uit. Het belangrijkste vindt ze dat de eerste maaltijd van de dag een gezonde keuze is, omdat je hier de rest van de dag profijt van kunt hebben. ‘Door te kiezen voor vezelrijke voedingsmiddelen, zul je zien dat je langer verzadigd bent en energie langzaam aan het lichaam wordt vrijgegeven. Hierdoor heb je minder last van pieken en dalen in je energie.’ Pauline ziet in haar praktijk geregeld mensen die te weinig eten op de dag, waardoor ze in de middag of avond eetbuien krijgen. ‘Dit is eigenlijk een manier van het lichaam om aan te geven dat je niet voldoende hebt gegeten. Mijn visie op gezond eten is juist méér eten van het goede en zo veel mogelijk onbewerkt. Dan hoef je geen calorieën te tellen, want dit geeft een natuurlijker verzadigd gevoel.’ Het advies van Pauline is: ‘Streef naar 3 goede hoofdmaaltijden en minimaal tot niks tussendoor en ga gedurende de hele dag niet snacken of “grazen”. Bij het overslaan van een hele hoofdmaaltijd is het vaak onmogelijk om in 2 maaltijden voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik zie vaak gebeuren dat mensen tussendoor dan trek krijgen.’

Lees hier het hele artikel met Pauline. 

Meer diëtisten in de media! 

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.  

Gepubliceerd op 9 mei 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.