Consumentenorganisaties willen verbod op kleurstof E171

De Consumentenbond en andere Europese consumentenorganisaties willen dat er een eind komt aan het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voedsel. Er zijn te veel twijfels over de veiligheid van dit kleur- en glansmiddel, dat onder meer in kauwgom en snoep voorkomt.

Ophoping van nanodeeltjes

Titaniumdioxide is een witte kleurstof die gebruikt wordt in witgekleurde snoepjes, kauwgom en sommige taartdecoraties. De nanodeeltjes in deze stof kunnen in de lever en andere organen achterblijven en zich daar ophopen. Het is nog niet duidelijk of deze ophoping daadwerkelijk schadelijk is, maar mogelijk brengt het wel risico’s met zich mee. Het is bijvoorbeeld niet zeker of de stof genotoxisch is en daarmee mogelijk kankerverwekkend.

Steeds meer twijfels

Al in 2018 meldde het RIVM dat het niet uitgesloten kon worden dat het gebruik van titaniumdioxide tot nadelige effecten in de lever kan leiden. Toen werd het advies uitgebracht om te overleggen met voedselproducenten om de blootstelling aan E171 te verminderen. In mei 2021 concludeerde ook de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA dat het niet zeker is dat het gebruik van E171 veilig is.

Mogelijk verbod op titaniumdioxide

In Frankrijk is het gebruik van E171 sinds januari 2020 al verboden. Omdat alle consumenten recht hebben op veilig voedsel roepen Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie op om het voorbeeld van Frankrijk te volgen. Ook de Nederlandse Consumentenbond dringt er bij het ministerie van VWS op aan dat E171 zo snel mogelijk uit voedingsmiddelen wordt gehaald.

Bron: Consumentenbond

Gepubliceerd op 30 juni 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.