B-vitamines en omega-3-vetzuren goed voor de hersenen?
B-vitamines (met name vitamine B6, B12 en foliumzuur) en omega-3-vetzuren (als EPA en DHA) zijn veelbelovende kandidaten om de werking van de hersenen positief te beïnvloeden. Toch is meer onderzoek nodig om een effect te bewijzen. Dit concluderen Nederlandse voedingsonderzoekers en neuro-onderzoekers op basis van maar liefst 322 studies. De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of Nutrition and Metabolism.
Volgens de onderzoekers laten observationele studies vaak positieve effecten zien, die niet altijd worden bevestigd in grote experimentele studies. Zo laten maar liefst 21 van de 28 observationele studies een gunstig effect zien van omega-3-vetzuren op het denkvermogen van ouderen. Bij experimentele studies werd het positieve effect slechts in 6 van de 12 studies gevonden.
Meer onderzoek is nodig voor een definitief antwoord op de vraag of de hersenen beter gaan functioneren en men zich er beter door gaat voelen. Studies waarbij hersenscans worden uitgevoerd, zien de auteurs als veelbelovend. Recent zijn er een aantal gepubliceerd, met overwegend positieve associaties tussen de B-vitamine-status en het behoud van specifieke structuren in de hersenen.
Bron: Hersenstichting
Gepubliceerd op 12 juni 2012
Door Angela Severs