Amerikaanse kinderen halen tweederde calorieën uit sterk bewerkte producten

Uit een studie, gepubliceerd in JAMA, blijkt dat Amerikaanse kinderen gemiddeld 67 procent van hun energie-inname halen uit sterk bewerkt voedsel. De inname uit onbewerkte producten is slechts 23,5 procent. In de loop der jaren is de inname uit onbewerkte producten met bijna een vijfde gedaald.

Onbewerkt daalt

In de studie werden de gegevens gebruikt van 33.795 Amerikaanse jongeren tussen de 2 en 19 jaar oud. Tussen 1999 en 2018 steeg het aandeel van calorieën uit sterk bewerkte (ultraprocessed) producten van 61,4 procent naar 67 procent. Het aandeel aan onbewerkt voedsel daalde van 28,8 procent naar 23,5 procent. De rest van de energie kwam uit licht bewerkte producten, zoals kaas en groenten in blik, plus smaakmakers zoals honing, olie en boter.

Pizza en burgers

De grootste stijging was te zien in de categorie fastfood en kant-en-klaar maaltijden, zoals burgers en diepvriespizza’s: van 2,2 procent van de calorieën naar 11,2 procent van de calorieën. Daarna kwamen de zoete snacks en toetjes. Het goede nieuws was een daling in de calorieën uit gezoete dranken: van 10,8 procent tot 5,3 procent van de totale hoeveelheid energie.

Geen invloed van opleiding

Het opleidingsniveau van de ouders en het gezinsinkomen hadden geen significante invloed op de voedselkeuzes. Het lijkt er dus op dat sterk bewerkt voedsel gegeten wordt door alle Amerikaanse kinderen in alle lagen van de bevolking. Ultraprocessed producten bevatten in het algemeen een hoog percentage koolhydraten en suikers, een hoog gehalte aan zout, weinig eiwitten en vezels. Onderzoek laat zien dat sterk bewerkt voedsel het risico op overgewicht en ziekte vergroot.

Bron: JAMA

Gepubliceerd op 16 augustus 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.