Aantal kankerdiagnoses stijgt

De komende 10 jaar zal het aantal mensen dat kanker krijgt steeds meer toenemen. Naast vergrijzing is ook leefstijl een belangrijke oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Meer inzet op preventie is nodig om deze stijging af te remmen.

Vergrijzing en leefstijlfactoren

Een deel van de stijging is te verklaren door de “dubbele” vergrijzing. Er zijn meer ouderen, en die worden ook steeds ouder. Huidkanker komt steeds vaker voor door overmatige blootstelling aan UV-straling van zon en zonnebanken. Maar ook roken, alcoholgebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht verhogen het risico op het ontwikkelen van kanker.

Zorgen over overgewicht

Het IKNL maakt zich vooral zorgen over de vormen van kanker die verband houden met overgewicht. Deze vormen van de ziekte zijn een stuk dodelijker dan de meeste andere vormen van kanker. In 2040 neemt naar verwachting het aantal mensen met overgewicht alleen maar toe, wat mogelijk ook een toename van moeilijk te behandelen vormen van kanker met zich meebrengt, zeggen de onderzoekers.

Inzetten op preventie

Het risico op kanker is soms te verkleinen door gezonder te leven. Door blootstelling aan risicofactoren in het verleden, is een groot deel van de groei de komende 10 jaar niet meer te voorkomen. Wel kan preventie helpen om de groei later in de toekomst te remmen. Preventie van roken kan het aantal diagnoses van onder andere longkanker, keelkanker, blaaskanker en nierkanker verminderen. Meer aandacht voor gezond gewicht kan de opvallende stijging van kankersoorten gerelateerd aan overgewicht stoppen, zoals lever-, galweg-, slokdarm- en nierkanker. Het stimuleren van minder alcoholgebruik kan een gunstige invloed hebben op borst-, darm-, lever- en hoofd-halskanker.

Jaarlijks aantal diagnoses

In 1989 kregen bijna 56.000 mensen de diagnose kanker, in 2019 ging het al om ruim 118.000. Naar verwachting zijn er in 2032 zo’n 156.000 nieuwe diagnoses per jaar. In deze cijfers zijn een voorstadium van borstkanker (DCIS) en basaalcelcarcinoom (de meest voorkomende vorm van huidkanker die goed te genezen is) niet meegerekend. Wordt dit wel meegenomen, dan gaat het om 232.000 nieuwe diagnoses in 2032.

Bronnen: IKNL en NOS

Gepubliceerd op 7 oktober 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.